Контрабандни златни накити са задържани на "Капитан Андреево"

Агенция Митници
share

Над половин килограм златни изделия на стойност 60 139 лева откриха митническите служители при проверка на товарен автомобил на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщават от Регионалния пресцентър на митницита в Свиленград.

На 18 февруари на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация с водач турски гражданин, превозващ стока от Турция за Германия. По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При личен преглед на водача в двата джоба на якето му са открити изделия от жълт метал- пръстени, обеци, гривни, медальони. Извършената експертиза от вещо лице установява, че изделията са с тегло 533,60 грама от 14 и 22 –каратово злато на обща стойност 60 139 лева.

Контрабандните златни изделия са задържани. По случая е образувано досъдебно производство, а шофьорът У. И. (52 г.) е привлечен към наказателна отговорност и му е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 3000 лева, уточниха от прокуратурата.

Спипаха две украинки с 12 кг контрабандни златни накити

От Агенция "Митници" напомнят, че при пренасяне на изделия от благородни метали през границата на страната, външна за ЕС, нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама, а от сребро – 300 грама.

Според статистиката на ведомството по внос-износа, миналата година на "Капитан Андреево" са задържани над 100 килограма златни накити, сплави и отливки, а ювелирните изделия от сребро са 36 килограма. Нелегалният трафик е почти винаги в посока от Турция за България или Западна Европа, а причината е по-ниската цена на благородните метали в югоизточната ни съседка, коментират митничари.

Водещи новини

Още новини