Умишлен палеж в сградата на Уолтопия

Уолтопия АД
share

На 5.07.2020 около 3 часа през нощта е направен опит да бъде запалена сградата на Уолтопия АД, намираща се на Цариградско шосе 111В, на територията на София Тех Парк. 

Неизвестни извършители използват запалителна течност, с която подпалват временна инсталация с флаг с цветовете на дъгата, монтирана на фасадата на бизнес сградата на Уолтопия, съобщиха от управата на компанията. 

Престъплението, записано от охранителните камери без колебание може да бъде определено като умишлен палеж. А в действията на 4-те лица ясно личи и мотивът - омразата към Прайд движението, членовете на ЛГБТИ общността и техните поддръжници в лицето на Уолтопия.

Флагът с цветовете на дъгата е символ на ЛГБТИ обществото, а с ежегодното му поставяне на фасадата на сградата на Уолтопия, компанията изразява своята солидарност с хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност, които живеят с ощетени права. И в България и по света, те често са обект на дискриминация, на физически и вербални нападения, които представляват престъпления от омраза по своята същност.

Част от столицата без ток заради умишлен палеж

"Ние в Уолтопия вярваме в правото на всеки човек да бъде такъв какъвто е и защитаваме правото му да бъде свободен и щастлив без значение какъв е неговия пол, сексуална ориентация, раса или етническа принадлежност. Затова виждаме престъплението извършено срещу нас като престъпление срещу всички онези, които се идентифицират с тези хуманни убеждения.

Разчитаме на органите на реда и правото, които ще издирят извършителите, за да понесат отговорност за действията си", заявиха още от Уолтопия АД. 

Водещи новини

Още новини