Стана ясно кои са загиналите българи при самолетната катастрофа в Македония

gettyimages (архив)
share

Намерени са телата на четиримата пътници от малкия самолет „Чесна“, който във вторник привечер падна на около 5 километра северозападно от връх Солунска Глава в Македония, на около 30 км южно от Скопие.

Загиналите са баща, майка и две деца, граждани на България. Самолетът е летял от Охрид за София, предава скопското електронно издание „МКД“.

По неофициална информация, загиналите са Георги Ангелов Бошнаков (1970), Калина Цонева Корнайева (1972), Гергана Георгиева Бошнакова (2000) и Биляна Георгиева Бошнакова (2005). Остатъците от самолета са забелязани от хеликоптери и спасителни екипи на местното Министерство на вътрешните работи. Именно Бошнаков е управлявал самолета.

Според скопския телевизионен канал „ТВ 21“, телата и останките на самолета се намират на 2200 м надморска височина на непристъпен терен. Снощи издирвателната операция е била прекратена заради лошото време. Причините за инцидента все още се изясняват, но малко преди самолетът да се разбие пилотът е поискал да кацне аварийно заради турбуленция и лошото време, но после е решил да продължи полета.

От МВР и МВнР заявиха, че са в непрекъснат контакт с македонските си колеги. Българските власти са предложили да изпратят наши екипи на мястото на инцидента.

"Преди малко се чух по телефона с македонския си колега. Теренът е много труден. След малко спасителните екипи ще направят опит да достигнат до мястото на катастрофата с хеликоптер и спускане с въже. Наши екипи са готови да се включат в издирвателната операция. Към момента не искам да коментирам имената на загиналите. Ние предполагаме кои може да са и откъде са, но не искам да споделям информация, преди да бъдем категорично сигурни. Тук говорим за човешки съдби. Коментирам само факти. Колегите от Северна Македония казаха, че пилотът е споделил, че има силна турболенция. Трябва първо да стигнем до мястото на катастрофата и тогава да коментираме. Иначе се получава едно изкривяване на информацията и се допускат грешки", заяви по телефона за БТВ вътрешният министър Младен Маринов.

Водещи новини

Още новини