Две момчета от България са загиналите при лавината в Пирин

Булфото (архив)
share

Две момчета на 33 и 34 години са загинали, след като са предизвикали лавина в курорта Банско. И двамата младежи са туристи от България. Снежната стихия влачила телата на сноубордистите около 800 метра, а едно от телата е намерено на около 50 метра от хижа Бъндерица.  Лавината е повлякла и други двама сноубордисти. Те обаче са оцелели и сами са се измъкнали, и именно те са подали сигнал до ПСС.

От Планинската спасителна служба съобщиха, че двете жертви сами са предизвикали лавината. Те са открити мъртви от спасителните екипи, в които са включени и кучета, предаде още Канал 3. 

Затрупаните са имали необходимата екипировка за дейности в лавиноопасен район. И двамата са имали еърбег, но лавината е била голяма и е причинила множество наранявания, след като преди това ги е влачила около 800 м. Единият от фрийрайдърите е имал и включен радиоприемник – т.нар. пипс, който позволява да бъде локализиран под снежната маса. Именно той е открит първи – малко след 12 часа, а вторият затрупан е намерен половин час по-късно.

След обилния снеговалеж от последните дни в момента лавинната опасност в планините е значителна, предупредиха и от Планинската спасителна служба.

Водещи новини

Още новини