Цветанов: Все повече българи стават "мулета" на дрога

булфото
share

Все повече българи са "мулета" в канали за пренос на дрога, а Бразилия е честа дестинация, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, след като разговаря с помощник държавния секретар на САЩ по въпросите на международния наркотрафик и правоприлагането Уилям Браунфийлд.


Ако през 2009 година в доклада на Държавния департамент на САЩ се говори за 90 българи, то през 2010 г. те вече са 164, посочи министърът. През април на посещение в България ще бъде директорът на американската агенция за борба с наркотрафика, за да бъде официално обявено откриването на офиса на ДЕА в София. 370 тона хероин годишно се произвеждат в Афганистан, една част от тях тръгва и по балканския път, отчете Цветан Цветанов. Според Браунфийлд откриването на офиса на ДЕА ще спомогне и на България в своята лидерска роля в региона при борбата с трафика на наркотици.

Очакваме още по-задълбочено сътрудничество в следващите години. Когато си сътрудничим - всички печелят, когато не успяваме, единствените, които печелят, са престъпниците, посочи помощник държавният секретар на САЩ. Той определи България и САЩ като жертви на трафика на дрога, трафика на хора, прането на пари и киберпрестъпността. На 10 от задържаните вече 22-ма служители на КАТ в Северна България вече са повдигнати обвинения, отчете министърът и допълни, че те вече са пуснати под "парична гаранция". Предстои обвинения да получат и останалите. По-рано днес стана известно, че служителите на реда са заловени при национална акция и заснети със скрити камери от агенти под прикритие на Дирекция "Вътрешна сигурност" докато вземат подкупи.

Водещи новини

Още новини