Георги Костов: Задържани са 28,5 тона наркотици през 2017 година

Булфото
share

През 2017 г. са съставени 118 акта за установени нарушения, като левовата равностойност на задържаната валута е 5 млн. лева. Това каза директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов на дискусия на тема „Борба срещу финансирането на тероризма- от законодателство към практика“.

За периода 2016-2017 година митническите служители са предотвратили 187 опита за нелегален наркотрафик. Задържани са 28,5 тона наркотици. Разкрити са 15 случая за трафик на огнестрелно оръжие“, стана ясно от думите му.

„Функцията ни при съмнение за изпиране на пари е сигнална. Не правим разграничение дали става въпрос за тероризъм или друга форма на организирана престъпност“, обясни Георги Костов. „От началото на годината са предотвратени 2 съществени опита за трафик на ценности през границите на страната“, отчете той.

„Задържанията на Агенция „Митници“ са на водещо място сред страните членки на ЕС“, изтъкна Костов. „Ежегодно пазарът на наркотици в ЕС е на стойност 24 млрд. евро. 65% от организираните престъпни групи са ангажирани и с други форми на престъпност, включително и тероризъм“, обясни шефът на Агенция „Митници“. „Темата за повишаване приноса на Митници към вътрешната сигурност е не само национален, но и европейски приоритет“, завърши Костов.

Водещи новини

Още новини