Вбесен шофьор "застреля" със снайпер камера на КАТ

Getty Images
share

Куршум, изстрелян от мощна карабина, пронизал кутия от снимащ радар на магистрала “Хемус”, пише в. “Труд”. Това е втори случай на шофьорска саморазправа с такова устройство, след като през януари т.г. злосторник взриви камерата близо до столичния Орлов мост.

По време на атентата кутията е била празна, тъй като снимащият радар, производство на фирмата “Сименс”, е бил на лабораторни тестове. Когато експертите дошли да го монтират на мястото му, видели дупките. Те били от двете страни в дебелата към 5 мм ламарина.

“Входната рана” била едва забележима, но “изходната” личала ясно. Експерти по балистика заключили, че единичният изстрел е бил от отсрещен баир, а не от кабината на преминаващ по шосето автомобил. Пораженията обаче говорели, че е стреляла далекобойна пушка, най-вероятно със снайпер - или ловна карабина “Калашников”, или винтовка “Манлихер”.

Радарът е монтиран близо до бензиностанция на “Лукойл”, но нито хора от персонала, нито клиенти не разбрали кога. Не е ясно дали криминалистите са намерили в района парчето олово, по което също може да се определят видът и мощността на огнестрелното оръжие.

Войната с радарите е нова за България, но добре позната в Европа. През 2005 г. във Франция бе заловен ядосан шофьор, прострелял с пушка със снайпер два радара. Наказали го да ги плати в троен размер - общо 104 000 евро. Ако нашенският стрелец бъде заловен, по чл. 344 от Наказателния кодекс той може да получи до 2 г. затвор и глоба от 100 до 300 лв.

Водещи новини

Още новини