Гладиаторът Валентин пребил 8 за месец

share

7-8 тийнейджъри са пострадали от гладиатора Вальо и свитата му само за месец, разказва Младен Владимиров.

Първият случай бил сериозен - побой над четирима тийнейджъри на спирката на Строителната гимназия. Час, след като за инцидента е съобщено, Валентин и приятелите му са предупредени от полицията с протокол да не закачат ученици от Руската и дори да не доближават територията й. Въпреки това още на следващия ден 15-годишният побойник е край оградата на 35-о. Дори опитва да влезе в двора, за да покаже какъв е бабаит. Блъска един, заплашва двама-трима, иска цигари и пари. Освен един шамар, друго насилие няма, но учениците са достатъчно травмирани, за да се оплачат на психолога, пише "Стандарт".

"Ако навреме се бяхме хванали няколко души, може би щяхме да предотвратим това, което се случи с Андрей. Най-добрата защита е превенцията. За съжаление, бях сам, а една птичка пролет не прави", казва Младен Владимиров.
Психологът дори подал оставка, но в момента от всички посоки го уговарят да си я изтегли и да остане в училището. "Не знам какъв е проблемът на Валентин с 35-о. Може би просто е решил, че авторитетът му сред приятелите ще нарасне, ако може да се похвали, че е "взел страха" на такова голямо училище", гадае Владимиров.

"Вражда между двете школа няма, проблемът е само с едно момче. Ние сме съвсем различно училище, езиково, децата са с друг вид мотивация, готвят се за хуманитарни специалности. Няма как да се получи вражда, защото те са много различни като профили", разказва психологът.

По думите му децата в 35-о преживели много тежко побоя над Андрей. Някои родители дори искали да оставят децата си у дома след инцидента. "У очевидците видях страх, а у останалите ученици паника да не би някой от тях да се превърне в следващата жертва. Първия ден плакаха, криеха се в кабинета ми. В момента тревогата е намаляла, но не знам как ще удържим децата, ако пуснат Валентин без наказание. Гневът, който са насъбрали, е много голям", смята Владимиров.

По думите му самият Андрей не помни нищо от инцидента и тепърва ще трябва да си припомня травмата с помощта на семейството. Близките ще решат кое от станалото да му спестят и за какво да му разкажат.

"След станалото децата много се сплотиха, всички искат да го посетят, но да се изтърсят 200 души в "Пирогов" не е най-доброто решение. За сметка на това пък поддържат редовна връзка по телефона с родителите му", разказва Владимиров.

Младен е единствен психолог на близо 1200 ученици и признава, че е трудно да работиш дори само с децата, които имат проблеми. Допреди да се случи инцидентът, основните посетители в кабинета били деца, които имат любовни разочарования или проблеми с родителите.

Според Владимиров за случаи като този на Валентин би трябвало да има специализиран детски съд, който да се занимава само с подобни проблеми.

"Иначе един прокурор работи и с малолетни, и с пълнолетни, няма време да се задълбочи в спецификата на случилото се", твърди психологът. Той настоява също и за единна информационна система за наказанията или девиантното поведение на децата.

"В момента всички специализирани институции за деца работят всеки в собствената си бразда и никой не знае какво прави другият. Има единна информационна система за кредитите, но няма такава за децата. В момента имаме 6 закона, свързани с малолетните, и всичките са в ревизия", споделя специалистът.

Особено опасно според него е това, че новият проект на закон за борба с противообществените прояви не предвижда наказания, а само работа с психолог. "Според мен именно заради липсата на санкции дете като Валентин е добило чувството за безнаказаност", казва Владимиров.

Водещи новини

Още новини