Близо 53 000 евро бяха задържани от митничари на Аерогара София

share

Близо 53 000 недекларирани евро бяха задържани от митничари на Аерогара София при два отделни случая, съобщиха от Агенция „Митници”.

И при двата случая лицата пренасяли валутата са 25-годишни български граждани.

37 840 евро са открити в ръчния багаж на А.Х., който пристигнал с полет на нискотарифна компания от Белгия, където пребивавал постоянно. Пътникът минал през зелен коридор и обяснил на митничарите, че пренася сума под лимита. При щателната митническа проверка обаче било установено, че пренася многократно по-висока сума. В обясненията си А.Х. опитал да обясни, че парите са служебни и са предназначени за фирмени дела.

14 650 евро били открити в чантата на друг пътник – Н.А., български гражданин, постоянно пребиваващ у нас, който пристигнал с полет от Тел Авив. Той чинно преминал през „червения коридор” и попълнил декларация за 35 000 евро, които показал на митничарите. При проверката на ръчния му багаж обаче бил открит плик с още валута. За него Н.А. обяснил, че декларирал сумата, необходима му за покупка на недвижим имот, но не знаел, че и предвидените за режийни пари трябва да се обявяват.

На двамата пътници са съставени актове по Валутния закон.

Агенция „Митници” напомня, че при преминаване на държавната граница на България валута с обща равностойност над 10 000 евро, следва да се обявява пред митническите органи. На деклариране подлежат всички парични средства над лимита, които се пренасят в брой.

Водещи новини

Още новини