Откриха тайник за гориво на границата

share

Пореден случай на укрити горива и цигари разкриха митническите служители от Митница Русе, съобщиха от Агенция "Митници".

В допълнителен резервоар на товарен автомобил са открити 1600 литра гориво, за които шофьорът не е могъл да представи документи за платен или обезпечен акциз. Нарушението е установено на ГКПП Дунав мост при проверка на влизащ в страната камион, превозващ стоки от Русия за България.

Допълнителният резервоар – метален контейнер с обща вместимост 2000 литра, е бил монтиран в долната част на полуремаркето пред задните оси на колелата. В кабината на същия камион са открити още три туби с бензин с общо 55 литра гориво, както и 140 кутии цигари без български акцизен бандерол. Размерът на избегнатия акциз за горивото и цигарите възлиза на 1555 лв. Откритото гориво подлежи на отнемане в полза на държавата, а за нарушителя следва налагане на глоба в двойния размер на дължимия акциз. За нарушението е съставен акт за административно нарушение, а за откритите цигари е образувано досъдебно производство.

Този случай илюстрира констатацията на митническите служители в Русе, че цигарите и горивата са сред "хитовите стоки", пренасяни нелегално от шофьори на товарни автомобили извън товарните помещения с редовно превозваната стока. Цигарите се укриват на различни места в кабината – в тавана и във вратите под тапицериите, както и в пода. За горивата се прикачват допълнителни резервоари към шасито.

От Митница Русе припомнят, че шофьорите имат право да пренасят гориво само в резервоарите, фабрично свързани с двигателя и агрегатите на превозното средство. Касовите бонове за закупуване на гориво в чужбина не са документ, удостоверяващ заплащане на акциза в България.

Водещи новини

Още новини