Африкански хакери ни точат по 600 000 лв. през имейла

share

Хакери от Нигерия източват суми от 50 до 600 000 лева през имейла. Новият вид измама, който набира все повече жертви у нас, е известен като спиър фишинг, предупреждават антимафиоти от ГДБОП, пише "Телеграф".

Измамниците разбиват пощи на наши фирми вносители, след което следят кореспонденцията с доставчиците им. Когато разберат, че българската фирма готви голям превод за стока, й изпращат имейл от името на  производителя с друга банкова сметка, по която да преведат парите. Това обикновено са фирми от Китай.

"Имахме проблеми с банковите ни сметки, които са запорирани. Ще ви изпратим нова, по която да направите превода за тръбите", гласяло едно от писмата.  Счетоводителката от българската фирма, която била жена с опит, изобщо не се усъмнила, тъй като наистина предстояла сделка и наистина изглеждало, че съобщението идва от техните партньори. Така без да се замисли, превела над 200 000 лева по другата сметка. Тя пък била отворена на името на наркоман в Англия, който срещу процент веднага прехвърлил парите към реалните извършители.

За престъплението се разбрало, когато китайците събудили в 4:00 часа сутринта собственика на българската фирма и започнали да му крещят, че стоката не е платена.

Другият вариант за реализация на схемата е изпращането до българската фирма на имeйл, който е маскиран като писмо от банкова или международна организация. В него има прикачен файл или линк, който при отварянето инсталира вирус на компютъра. Зловредният код дава възможност на престъпници да получат контрол върху РС-то, както и достъп до цялата информация на него. Понякога наблюдението продължава с месеци, докато разберат, че се готви голям трансфер на пари. Така например само преди два-три дни престъпниците с подобна престъпна схема успели да задигнат над 300 хиляди евро.

Водещи новини

Още новини