Разследващ журналист: Наемните убийци се завръщат заради дефицита на правосъдие

Булфото
share

Поръчковите убийства в страната не са свързани помежду си, освен по това, че всяка от жертвите е имала потенциал да стане такава. Това каза пред БНР разследващият журналист Слави Ангелов. Това, което може да се направи като генерален извод от последните 6 дни, е, че наемните убийци се завърнаха в България.

Ангелов припомни, че наемните убийства рязко намаляха след 2005-а година и партиите отчитаха това като успех от политически стратегии. Според журналиста обаче причината е била самата ситуация в престъпния свят и смяната на поколенията там.

Убийците се завръщат обаче заради дефицита на правосъдие. От една страна, съдът, прокуратурата и полицията не могат да отговорят на очакванията на хората за справедливост, за бързи процеси и ефективни присъди, а от друга страна, липсата на това правосъдие поощрява хората, като тези, които стреляха в последните 6 дни, да правят това нещо безнаказано и без страх. Де факто се случва така, че тези наемни убийци, които убиваха последните 6 дни в София, в Пазарджик, край Петрич и в Пловдив, идват на мястото на неефективната прокуратура, полиция и съд, коментира Ангелов.

По думите му, ако навремето тези наемни убийци са решавали отношенията между "брутални мутри", днес услугите им се ползват и от по-обикновени българи, ограбени или ощетени по някакъв начин, които не вярват, че има друга възможност да получат възмездие.

Ангелов е на мнение, че вълната от убийства ще продължи, а на МВР ще бъде необходимо време, за да заработи на ниво, и то само ако политическите назначения в системата спрат. Необходимо е и заловените сега "килъри" в много кратки срокове да получат ефективни присъди, заяви още журналистът.

Водещи новини

Още новини