Повече полицаи и възпрепятстващо съоръжение по границата иска Бакалов (обновена+видео)

share

Нужна е политическа воля за справяне с миграционния натиск. Това обяви от парламентарната трибуна вътрешният министър Йордан Бакалов в отговор на въпрос по темата, зададен от ексвътрешния министър от кабинета „Борисов“ Цветан Цветанов.

Бакалов разкри, че от началото на годината до септември са задържани 472-ма каналджии, като само 218 са установени и задържани през август и септември – именно по време на служебното правителство.

Това била причината за съвещанието на прокуратурата, МВР и всички областни дирекции преди дни.

С кратка справка къде точно са били заловени каналджиите министърът на вътрешните работи обяви, че от 6 октомври на българските граници има 100-процентов граничен контрол. Става дума за българо-турската граница, включително и на някои полети на летището. Разпореждането е на министър Бакалов и е във връзка и със заболяването ебола.

Заловените са предимно бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак.
В резултат на затягането на режима на българо-турската граница обаче, по думите на Бакалов, са се увеличили опитите за преминаване през трасето Турция - Гърция - България.

На северна и на западна граница има по-голям натиск отколкото през южната. Необходимо е да се вземе политическо решение, призова отново Бакалов.

От началото на годината се наблюдават и опити, с 26% повече спрямо миналата година, за преминаване на изход – на българо-сръбската и българо-румънската граница, допълни вътрешният министър.

Полицаите на границата струват около 1,100 млн. лв. - 1,200 млн. лв. на месец, а оградата, направена от предишното ръководство струва 7 млн. и 300 хил. "Направете разликата", отбеляза министър Йордан Бакалов.
Желанието на МВР в момента е да се увеличи с 1700 души броят на граничните полицаи по границата.

Бакалов съобщи, че желанието на служебния кабинет е да бъде направено възпрепятстващо съоръжение по границата, като изрично подчерта, че има разлика между него и оградата по границата.
По думите му именно възпрепятстващото съоръжение осигурява 100-процентово наблюдение.

Служебното правителство иска още финансово обезпечаване на мерките за справяне с миграционния натиск.

По-късно в кулоарите на парламента Бакалов бе помолен да коментира дали вече е говорено с него да поеме поста на министър на вътрешните работи и в 43-тото Народно събрание.

„Все още не виждам да се задава правителство, за да ми бъде предлаган пост. За мен не е мечта да бъда МВР шеф. Но ако някой говори с мен, и аз имам определени условия и ще ги поставя, за да бъда на тази позиция“, заяви Бакалов, цитиран от репортер на Novini.bg.

Едно от условията, които той поставя, е деполитизацията на МВР, също увеличаване броя на служителите на МВР и обучение на служителите, които са на улицата.

 

Водещи новини

Още новини