Писанчев за потенциална терористична заплаха: В ДАНС има всякакви сигнали

Булфото
share

Няма сериозен риск за банковата система от гледна точка на криминални атаки и киберсигурност. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти след участие в международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни в София.

С оглед на криминалния елемент в атаката срещу една от големите банки в страната има по-сериозен риск за системата според ДАНС, Писанчев отговори, че "в момента няма сериозен риск за банковата система". „Не виждаме кардинална заплаха за банковата система от гледна точка на киберсигурността". "Имаме информации, че се предлага услугата "киберпрестъпление", която е изключително опасна. У нас все още не сме засекли подобни случаи, но има такава тенденция в света", коментира Писанчев.

Такива услуги се предлагат главно в частната сфера, като става въпрос за лица свързани с организираната престъпност на международно ниво, обясни Писанчев. По негови данни сред държавите, които се опитват да развиват подобни услуги, са Китай, Северна Корея и други.

Предполагаме, че киберпрестъпленията ще нарастват и у нас, тъй като все повече разплащателни услуги и всякакъв вид услуги минават през киберпространството, посочи той.

Попитан дали ДАНС следи лица с български паспорти, които представляват терористична заплаха или финансират вноса на терористи в Близкия Изток, Писанчев отвърна, че при получаване на сигнали ДАНС реагира веднага. В ДАНС има всякакви сигнали".

Водещи новини

Още новини