Посетители хвърлят пиратки по мечките

share

Посетители хвърлят запалени пиратки на мечките в зоопарка в Павликени, съобщи пред „Монитор” шефът на зоопарка Сезаин Мехмедов.

Нарушителите били най-често младежи от ромски произход, които идвали и вместо да разглеждат животните, се чудели каква пакост да направят. Някои от тях подмамвали двете мечки, като първо им хвърляли бонбони и лакомства, а след това пускали пред устата им запаления фойерверк. При един от случаите мъжкият мечок Васко налапал пиратката, тя гръмнала и избила един от зъбите чу.

Освен мечките обект на хулиганите ставали и трите вълка в съседната клетка, към които също през мрежата били протягани и хвърляни различни предмети, някои от които опасни за живота и здравето им. Някои пияни посетители пък ритали мрежата на оградата, докато я скъсат.

В зоопарка в Павликени към момента се отглеждат 175 животни и птици, повечето от които са тревопасни. Преди имаше и няколко лъва, държани в доста паянтови и несигурни постройки. Сегашното ръководство на зоопарка решило, че това е доста опасно и хищниците били дадени на други зоологически градини. Годишният бюджет на зоото, отпускан от общината в Павликени, е 120 хил. лв. Всяко от животните се храни над полагащата му се норма.

Така например двете мечки Васко и Пепа, които са най-едрите екземпляри, на ден получават освен осемте си хляба, напоени с боза, допълнително шипков мармалад, лакомства, сладки и зеленчуци. За останалите тревопасни на година отиват по 12-13 тона зърнени храни.

В зоопарка има и два пострадали щъркела, които не могат да отлетят на юг. „Храним ги с риба и се надяваме да доживеят до пролетта”, обяснява шефът на зоопарка Сезаин Мехмедов.

Миналото лято 10-годишно момченце от кв. “Виница” боядиса мечката Свобода във варненския зоопарк. То се забавлявало с други деца, застанало на перилата на клетката, държейки флакон със синя боя, и го хвърлило при животните. Свобода видяла предмета, отишла към него и го ударила с лапа. Опаковката избухнала в муцуната й, а част от флакона я ударил в едното око. След това се наложи козината на мечката да бъде подстригана. За целта варненски бизнесмен подари специална машинка.

Водещи новини

Още новини