144 безработни са одобрени по Национална програма „Сигурност"

Булфото
share

144 безработни от Търговищка област ще бъдат ангажирани по Национална програма „Сигурност". От общините са подали заявки за 4 пъти повече хора. От МВР обявиха, че ще ангажират безработни в страната, за да помогнат при допълнителните мерки за охрана на обществения ред, съобщи "Дарик".

Критериите, по които са подбрани хората са нивата на безработица и села с концентрация на кражби и нарушения на обществения ред.

За населени места от община Търговище се осигуряват 40 бройки за длъжността „Пазач". За общините Попово и Омуртаг те са по 34. В Антоново заетост по програмата ще получат 26 безработни, разпределени в различни населени места. В община Опака ще има 10 места по програмата.

Изискванията към ангажираните са да имат поне основно образование. Кандидатите трябва да са регистрирани като безработни, да са физически здрави и да нямат психични заболявания. Те не трябва да са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, да не са привлечени като обвиняеми и др.

Предимство ще имат безработни лица, които имат опит в полицейска, охранителна или военна дейност. Няма възрастови ограничения. Изготвените списъци от „Бюрата по труда" ще бъдат предадени на полицията за проверка на всяко име.

Те ще бъдат ангажирани за срок до 8 месеца срещу минимална работна заплата (340лв.), всички полагащи се осигуровки и възнаграждения по Кодекса на труда и нормативните актове. Техен работодател ще бъде областният управител.

Водещи новини

Още новини