Генералният секретар на НАТО с изненадваща визита в България

Getty Images/Guliver
share

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига на изненадващо двудневно посещение в четвъртък, съобщи сайтът на в. "Сега", цитирайки правителствени източници. Визитата е броени дни след като в България беше един от неговите заместници Тери Стаматопулос, който се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в алианса.

Заедно с него пристигнаха и генералните мениджъри на някои от най-ключовите агенции на НАТО.

Именно заради това посещението на Андерс Фог Расмусен е изненадващо и очевидно ще мине под знака на кризата в Украйна и Крим, пише още изданието. Официално визитата е в отговор на поканата на президента Росен Плевнелиев, която той отправи на срещата си със Стаматопулос. По неофициална информация тя е предвидена много по-рано.

След разговорите си с помощник генералния секретар външният министър Кристиан Вигенин посочи, че предстоящата визита ще даде отлична възможност за обмяна на мнения и идеи за бъдещето на НАТО в контекста на предстоящата през есента среща на върха в Уелс.

Засега програмата на Расмусен включва срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и на външните работи. В четвъртък той ще изнесе лекция във Военната академия. Това ще е последната визита на генералния секретар преди края на мандата му.

 

Водещи новини

Още новини