Георги Първанов: Просто искам да съм полезен

Булфото
share

Тройната коалиция щеше да спечели много, ако след приемането на България за член на ЕС беше поискала нов вот на доверие.

Това каза в Перник президентът Георги Първанов, коментирайки казаното от премиера Бойко Борисов за фаталните премълчавания на държавния глава. Идеята беше моя, заяви Първанов.

Той каза, че е поставял въпроса на различни нива - и пред партийното ръководство на БСП, и в тройната коалиция, и пред други фактори в страната.

Мисля, че трябваше, и Тройната коалиция щеше да спечели много, ако след като България беше приета в ЕС, някой от лидерите й беше излязъл и казал "Историческата мисия е изпълнена, ние искаме нов вот на доверие", каза Първанов.

Той посочи, че докато такава тактика е възможна в някои европейски страни, в България това не може да се случи.

Не стоя зад никой от кандидатите за президент, каза президентът по повод изявленията на лидера на „Атака” Волен Сидеров, че тайно подкрепя двама от номинираните, предаде БНР. “Г-н Сидеров непрекъснато се съизмерва с мен, което е странно”, каза Първанов.

„Нямам намерение да се домогвам до каквито и да било постове. Заемал съм достатъчно отговорни места и сега не съм си поставил такава цел. Президентските избори трябва да са състезание за идеи за излизане от кризата и състезанието да е по реални критерии, а не по писания в жълтата преса”, заяви Първанов. Той каза, че обикаля страната и вижда, че бизнесът изнемогва, безработицата е висока.

„За тези неща трябва да мислим всички”, допълни той. „Искам да съм полезен не само на БСП, но и на страната си."

Президентът е в Перник, за да представи отчета за дейността си през двата мандата.

Водещи новини

Още новини