Затворник, който опита да се самозапали, е настанен в изолатора

share

Има опасност приятелят ми Господин, който опита да се самозапали, да умре в бургаския затвор! В момента той се намира в изолатора, но виковете му за помощ ехтят в цялата сграда. Моля, дайте гласност.

Това твърди годеницата на лишения от свобода затворник Господин Димитров-Закса Стоянка пред „Флагман". Тя пътува с автобус от Търговище за Бургас, където на място ще прави усилия да се срещне с изпратените от правосъдното министерство проверяващи. Проверката в затвора бе разпоредена вчера от министър Зинаида Златанова. Проверяващите са вътре, но се оказва, че те са дошли по жалба на друг затворник, който е бил пребит от надзиратели доста преди вчерашния инцидент с публичния опит на Закса да се самозапали.

Закса е с обгорени гърди, тъй като пъхаше в пазвата си горящи вестници и други книжа от съда, докато в килията му нахлуха пазачите и го пребиха. Според източник от затвора, с когото Стоянка е разговаряла, очите му били подути от ритниците в главата. Бил целият в рани и болките му били непоносими. Въпреки това лекар не бил викан, а трябвало да му се дадат и успокоителни, тъй като се сринал психически - блъскал се в стените, имал поведение на напълно полудял.

Според непотвърдена информация в 10 часа тази сутрин е имало план за извеждането на Закса извън затвора с линейка, но тази операция е била отхвърлена в последния момент, малко преди да влязат пратениците на правосъдното министерство. Причината била в това, че трябвало да му се изготвят документи за настаняване в подходящо психиатрично заведение. Това обаче можело да стане едва след свикване на комисия.

Водещи новини

Още новини