Фандъкова: Извършват се непрекъснати проверки на адресите, на които има бежанци

share

Извършват се непрекъснати проверки на външните адреси, на които са настанени бежанци. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Общината, в сътрудничество с полицията, направихме специален план в тази посока. За мен най-важното беше на национално ниво да спре безконтролното увеличаване на притока на бежанци. Поставила съм въпроса специално за настаняването на външни адреси. Получих разбирането от страна на органите на реда. В момента се извършват непрекъснати проверки от екипи на полицията с присъствието на служители на общината от съответните дирекции на всички адреси, за които имаме информация. Направихме дигитална карта. Там се нанася новата информация в реално време, за да може да се контролира”, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

„Бяха проверени няколко хостели, места за настаняване, хотели в центъра на града, в които бяха открити множество нарушения. Всеки орган налага своите санкции. Това е процес, който аз лично настоявам да бъде непрекъснат. Възложила съм на районните кметове да са много внимателни при регистрирането”, добави Фандъкова.

По думите й е най-важно Агенцията за бежанците, когато одобрява пускането на бежанци на външни адреси, да направи предварително проучване чрез полицията и районните администрации за това дали този адрес съществува и какъв е капацитетът на дадения адрес.

„Има много случаи, в които се показват адреси, които изобщо не съществуват или на един адрес има по 40 - 50 души, които са настанени. Очевидно, това не е възможно. Това са мерки, по които се работи в момента много активно от страна на СДВР. Участваме плътно с тях, за да може да се реши този най-рисков фактор по отношение на въпроса с бежанците – настаняването на външни адреси”, каза още Фандъкова.

Водещи новини

Още новини