Поредно нападение: Сирийци бити в София

share

Двама сирийски граждани са били нападнати в София днес. Това съобщи  Дневник, като информацията за инцидента се появи и в различни Фейсбук групи свързани със сирийските бежанци. Информацията бе потвърдена за  и от представител на сирийската общност. Според източникът пострадалите са трима.

По първоначална информация сирийците са били нападнати от група от над 20 човека, които са били въоръжени с ножове, боксове и вериги. Нападението е извършено около 23:00 часа в района на "Захарна фабрика". Според информацията на Би Ти Ви 27-годишен сириец е със счупен нос, а мъж на около 35 години е с множество порезни рани на главата.

Дежурният в пресцентъра на МВР не отговаря на телефона.

Това е поредното ксенофобско нападение в София. Напрежението ескалира след като алжирски гражданин нападна 22 годишната Виктория Христова в денонощен магазин на ул. "Пиротска" в столицата. Още на следващия ден националистически формации организираха протест в София, а след мероприятието баща и дете от ромски произход са нападнати близо до НДК.

Същата вечер, на 3 ноември 2013 г., чернокож младеж е нападнат в автобус на градския транспорт в София. На следващия ден в близост до дома в кв. "Военна рампа" в гръб е намушкан 17 годишния сириец Али. Същата вечер на спирка на автобус е нападната камерунка. Три дни по-късно, в трамвай 22 е нападнат българин от смесен брак, близо до театър "София". На следащия ден петима човека пребиват български гражданин от турски произход в на ул. Пиротска, при номер 20 в София. Предполагаемите извършители са задържани. Няколко дни по-късно иракски гражданин е нападнат до мола на бул. "Ал. Стамболийски" в София.

За по-голямата част от тези случаи, както и за последното нападение, пресцентърът на МВР не дава каквато и да е било информация. Темата с ксенофобските нападения не е сред коментираните нито от вътрешния министър и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев, нито от висшата професионална фигура в министерството Светлозар Лазаров. За разлика от границата с Турция, където са командировани над хиляда служители на МВР, районите около бежанските центрове не са обезпечени от полицейско присъствие.

Водещи новини

Още новини