СРС – агенцията тръгва до месец

share

Новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) ще заработи до месец, пише в. 24 часа.


Според депутати от комисията за контрол над службите, цитирани от агенцията шефът на агенцията и заместниците му ще се избират от парламента. ДАТО ще има право на проследяване, записване, филмиране, белязане на предмети и изготвяне на психологичен анализ.

През юли, в отсъствието на народните представители от ГЕРБ депутатите приеха на второ четене промените в Закона за СРС. Те предвиждаха СДОТО да излезе от МВР, ставайки Държавна агенция „Технически операции". Агенцията е специализиран орган към Министерския съвет за осигуряване и прилагане на специалните разузнавателни средства (СРС). ДАТО ще привлича граждани за доброволно сътрудничество.

Новост в закона е и това, че който поръчва СРС-то, той ще го и плаща. Информацията от специализираните разузнавателни средства се декласифицира в съдебната и досъдебната фаза. Това реши правната комисия с приемането на промени в Закона за СРС-тата на второ четене.

Решението означава, че самото СРС вече няма да бъде основание извлечената от него информация да се счита за класифицирана. На практика в съдебна зала ще могат свободно да се четат данни от СРС-та, без обаче да се разкрива техническият способ или иначе казано средствата, чрез които информацията е добита.

Водещи новини

Още новини