Иззеха ценни картини при спецакция

share

Картини с висока културно-историческа стойност и други ценни вещи са иззети при спецакция, съобщиха от МВР. В нея са участвали служители на ГД „Криминална полиция”, СДВР и Областната дирекция на МВР-Благоевград.

Служители от сектор “Културно - исторически ценности” в Главна дирекция „Криминална полиция” (ГДКП) предприели разследване по няколко досъдебни производства, свързани с кражби на картини от частни домове на територията на София.

При кражбите били отнети картини с висока културно-историческа и пазарна стойност, сред които и картина на художника Ярослав Вешин “Цар Фердинанд и ген. Николаев”, предлагана нелегално за 20 000 евро, за чието изчезване от столичен дом е подаден сигнал в началото на февруари т.г. В хода на разследването са установени столичен антиквар Ю.П. на 53 години, турски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България и И.А. на 40 години, криминално проявен, осъждан, за които се знае, че поддържат контакти с „доставчици”, сдобили се със стоката чрез кражби от частни домове в столицата.

Преди дни криминалистите планирали съвместна операция между Главна Дирекция “Криминална полиция”, СДВР и ОДМВР - Благоевград и на 4 август, докато предлагал за продажба шест църковни икони, е задържан 53-годишният Н.У. от Гоце Делчев. Изяснено е, че той е в ролята на посредник при продажбата на иконите, които Ю.П. му предоставил. Уговорено било да иска общо 6000 евро за шестте икони. Н.У. е задържан за 24 часа и в РУП - Гоце Делчев е образувано досъдебно производство по чл. 215 от НК. Иконите са иззети.

В хода на работата по същия случай е претърсен домът на Ю.П. в с. Бяла места, община Якоруда и са иззети 10 картини, два газови пистолета, пневматична пушка, пушка “Уинчестър”, 14 газови и 45 бойни патрона, четири ножа, метални свещници, друга църковна утвар и богослужебна книга. Ю.П. е задържан за 24 часа.

На 5 август в София е задържан и И.А. на 40 години, от чието жилище са иззети 34 картини, между които и картината на Ярослав Вешин, икона, две портативни радиостанции, връзка с 23 броя касови и секретни ключове, накити и прибори от благородни метали. Задържан е за 24 часа. Извършено било претърсване и изземване в антикварен магазин в столицата, управляван от Ю.П.. От там били иззети четири картини.

Работата по установяване на произхода и собствеността на иззети културни ценности продължава.

Водещи новини

Още новини