Застреляха два щъркела

Булфото
share

За два простреляни с ловно оръжие бели щъркели в района на язовир „Клокотница" алармираха експерти от РИОСВ - Хасково. Сигналът за варварската проява е подаден чрез телефон 112 завчера, около 19 часа. Едната от птиците е убита на място, а другата е с рана в крилото. Няма свидетели на бракониерството.

Ранената птица е настанена в двора на частен имот на подалия сигнала във вилна зона „Кенана", а рано сутринта на следващия ден е била транспортирана до ветеринарна поликлиника в Хасково. След оказана първа помощ ще бъде транспортирана в Спасителния център за диви животни в Стара Загора за последващо специализирано лечение. Там за щъркела ще бъдат положени необходимите грижи и в случай че се възстанови напълно, ще бъде върнат в природата преди есенната миграция на вида. Ако обаче не може да се справи сам в естествени условия, ще бъде оставен за отглеждане в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки и защитени видове в Стара Загора.

По случая е заведена преписка от Районно полицейско управление в Хасково.

Белият щъркел е вид защитен по Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на България. Забранено е тяхното умишлено улавяне или убиване с каквито и да е уреди, средства и методи. Законът забранява още увреждане или унищожаване на местата им за размножаване, почивка и струпване по време на миграция. За тези видове важи и забраната за притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница и търговия. Всяко посегателство срещу защитени видове се наказва с глоба от 100 до 5 000 лв. За физическите лица, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. В случай на доказано умишлено убиване на защитен вид може да се търси и наказателна отговорност по НК- лишаване от свобада от 1 до 3 години.

Правоспособен ловец, извършил нарушението по време на лов, се наказва с глоба и се лишава от право на ловуване за срок от една до две години. Когато нарушението е спрямо световно или европейски застрашен вид, лишаването от право на ловуване е за срок три години. При доказване, че посоченото нарушение е извършено при съучастието на ловната дружинка, същото наказание (лишаването от право на ловуване за срок до 3 години) може да се приложи и за цялата дружина и /или участвалите в ловния излет.

Водещи новини

Още новини