Арестуваха крадец, задигнал пръстен и ланец от заложна къща

share

Малко повече от час след извършване на кражба от заложна къща в Търговище извършителят на деянието бе задържан. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Търговище.

Вчера в 16.59 часа в Търговище неизвестен извършител е извършил кражба на мъжки пръстен и мъжки ланец от заложна къща в централната част на града. След проведени незабавни оперативно-издирвателни действия е установен извършителят на деянието – 21-годишният А.Й. от с. Горен Чифлик, област Варна. Същият е криминално проявен, има две присъди за кражби и една за извършен от него грабеж. Последната му ефективна присъда е от 2012 г.

Вчера същият е влязъл в заложната къща в града и е поискал от служителката да му покаже последователно няколко златни накита с цел да отвлече вниманието й. Когато тя се обърнала, за да свали поредния накит, А.Й. е използвал това, протегнал е ръка през гишето на заложната къща, грабнал е два златни накита и е побягнал. Служителката е алармирала чрез паник-бутон фирмата, осъществяваща сигнално-охранителна дейност в обекта. В РУ “Полиция” -Търговище своевременно са предприети бързи действия за установяване и задържане на извършителя. Полицейските служители незабавно са започнали издирването му по описанието, дадено от служителката, както и по информация от намиращи се в района на обекта охранителни камери. В резултат е получена информация, че мъж, отговарящ на описанието, е забелязан в района на Автогара-Търговище, и се е качил на автобус по направлението София-Шумен. Незабавно са били уведомени служители от РУ “Полиция”-Шумен, автобусът е бил спрян в близост до града и при извършената проверка е установен мъж, отговарящ на описанието. Той е бил свален от автобуса и приведен в РУ “Полиция”-Шумен, а впоследствие е конвоиран до РУ “Полиция”-Търговище, където е задържан за срок до 24 часа на основание чл. 63, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Златният мъжки ланец е намерен у него. Установено е, че преди да се качи на автобуса, извършителят е успял да продаде златния пръстен в друга заложна къща в Търговище.

По случая е образувано досъдебно производство.

Водещи новини

Още новини