Наръганата счетоводителка на следствието: Помня лицето на нападателя

share

Ще го разпозная, ако го хванете. Това е казала пред полицията бившата счетоводителка на пловдивското следствие Златка Благоева. Тя беше намушкана в шията миналия понеделник по обед в мазето на блока, в който живее на бул. “Източен”.

Както “24 часа” писа, три дни по-рано жената е получила призовка за явяване в Софийска градска прокуратура, където се води дело за изчезнали 200 000 лева от окръжната следствена служба в Пловдив.

Парите са били от гаранции на арестанти и е трябвало да им бъдат върнати след промяна на мерките им за неотклонение, но мистериозно са се изпарили. Благоева е водила сметките на отдела в продължение на 15 г. и по тази причина тя е сред разпитваните длъжностни лица.

Опитът за убийството дни преди отиването в Софийската градска прокуратура e странно съвпадение, признават криминалистите. “Не ме карайте да се правя на врачка, не знам дали има някаква връзка между нападението и досъдебното производство за изчезналите пари. Отдавна нямам контакт с Благоева”, каза шефът на следствието Йордан Давчев. Той добави, че няма информация докъде е стигнало делото за потъналите хилядарки, тъй като с него се занимават Националната следствена служба и Софийската градска прокуратура, където е проучен голям обем документация.

Установено е, че крупната сума е изчезнала след 2004 г., когато следствието е било на самостоятелен бюджет извън прокуратурата. Практиката е била парите от гаранциите да се внасят в банка, а когато задържаният бъде осъден или му прекратят делото, човек от следствието ги изтегля и ги оставя в служебната каса. Лицето, което трябва да си ги получи обратно, показва вносна бележка и му се изплащат.

Според магистрати има и случаи, макар и редки, когато сумите не са били търсени от бившите арестанти. Част от паричните гаранции са отивали за изготвянето на различни експертизи, като са се превеждали по банков път на институцията, в която са работели вещите лица.

През периода, когато изчезнали 200-те бона, са се сменили трима директори на пловдивското следствие. Липсата е открита при финансов одит, а скандалът гръмна в медиите през януари 2011-а. Златка Благоева е излязла от системата година по-рано, когато се пенсионирала.

В понеделник икономистката отишла в мазето. Носела със себе си чанта с празни буркани. Повече от час тя подреждала избата и когато тръгнала да излиза, се засякла с непознат мъж.

“Какво правите тук?”, попитала го счетоводителката. Без да каже и дума, той
я пробол в шията на милиметри от сънната артерия. Криминалистите още не могат да кажат дали това е станало с нож, отвертка или парче стъкло. 66-годишната счетоводителка има и рана на ръката, която получила, опитвайки се да се предпази.

Сцената се е разиграла за по-малко от минута, след което нападателят мълниеносно избягал. Окървавената жена успяла да се добере до апартамента си, където бил синът Димитър. Той веднага извикал “Спешна помощ”.

Водещи новини

Още новини