Експерт по сигурността: Брендо не трябва да плаща откупа веднага

share

Похитителите на Лара Барева са добре организирана и професионално действаща група. Това каза пред БТВ експертът по сигурността Пламен Василев. Доказателство за това е, че нападателите не убиват охранителя, който се опитва да предпази детето с оръжие.

В периода, когато човек тръгва рано сутрин или се връща от работа през нощта, хората са най-уязвими. Изчакването и мълчанието е средство за психологически натиск, посочи Василев. Един родител в силен стрес не може да действа рационално и ако се получи искане за откуп той се съгласява, с което ще се направи грешка.

Василев посочи и поведението, което трябва да следва семейството на жертвата на отвличане. Трябва да се поиска доказателство, че отвлечения е жив и никога да няма съгласие за първата сума, тъй като той е обичайно непосилен. Ако семейството се съгласи това може да бъде фатално, каза експертът.

Отношението на нападателите към похитения е неутрално, целта е да се дезориентира и да не знае кога е ден и нощ. Това изчакване обаче има определена цел, посочи Василев. Той каза, че съотношението между риск и печалба при отвличането е добър за престъпниците.

Василев заяви, че мозъкът на Наглите е на свобода. Обикновено в подобна структура именно мозъкът на групата води преговорите, докато останалите похитители имат строго определени задачи. На въпрос дали отново мозъкът на Наглите стои зад това отвличане експертът по сигурността отговори уклончиво, че всичко е възможно.

Водещи новини

Още новини