Закопчаха двама за търговия с антики

МВР
share

Служители на ГДБОП задържаха двама мъже, търгували нелегално с незаконно придобити антични предмети, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В операцията, реализирана на територията на Враца, Мездра и с. Върбица, са участвали и антимафиоти от Враца. Около 10.30 часа вчера, на изхода на гр.Мездра в посока град Роман, те спрели за проверка лек автомобил „Мицубиши Лансер", управляван от плевенчанина П.Р. /52г./. С него пътувал и 44-годишният С. Г. от Ловеч - криминално проявен и осъждан. В автомобила били открити римска монета от бял метал и 5 римски монети от тъмен метал.

Малко по-късно, на пътя от Враца към язовир „Дъбник", бил засечен и джип „Нисан Терано", шофиран от жителя на с. Върбица Х.Х./46г./ - криминално проявен и осъждан за общоопасни престъпление, хулиганство и средна телесна повреда. При последвалото претърсване антимафиотите попаднали на различни предмети с културно историческа стойност - римска сестерция с лика на император Марк Аврелий, 13-сантимерова бронзова зелена патия с формата на сечиво, 5 римски монети от бял метал, 4 метални украшения - две от които с формата на буквата „Г", бяло метално топче с конусовидна форма.

Иззет е и метал - детектор. В дома на Х.Х. спецполицаите открили още един метал - детектор, както и: върхове от стрели; желязна халка; 4 метални украшения; римска монета, фибула.

Образувани са две досъдебни производства за извършени престъпление по чл. 277 а, ал.7 и чл. 278 ал. 6 от НК, под наблюдението на Окръжна прокуратура - Враца. П. Р. и С. Г. са задържани за срок от 24 часа, а Х. Х. е освободен по здравословни причини. Работата по случаите продължава.

Водещи новини

Още новини