Дрегери на КАТ не ловят две бири

Булфото
share

КАТ проверява шофьорите с нови дрегери, които няма начин да от§етат наличие на алкохол в кръвта им при една до две изпити бири, консумация на медикаменти, огромно количество боза или бонбони "пияна вишна".

Това съобщиха за "Телеграф" от ръководството на отдел "Пътна полиция" към ГД на "Национална полиция".

Години наред униформените от цялата страна тестваха водачите с машинки, които често показваха, че са с над 0,5 промила алкохол в кръвта, при положение, че не са се черпили с никакви спиртни напитки. "Причината е, че им влияеше и дъхът на проверявания. Дори само да си е жабурил устата с водка например, без да я е гълтал, дрегерът реагираше", коментират от КАТ. Две изпити бози или няколко бонбона "пияна вишна" също се оказаха проблем за шофьорите.

От началото на февруари във всички големи градове са раздадени 200 от новите устройства за проверка за алкохол. Различното при тях е, че отчитат единствено въздуха, издишан от горните дихателни пътища.

"При 90% от шофьорите е абсурд машинката да покаже нещо различно от надписа "Няма алкохол", дори да са пили по една до две бири", категорични са от Пътна полиция. Униформените все пак отбелязват, че ако водачът е твърде слаба жена, която не носи на алкохол, няма да е странно дрегерът да реагира положително за промилите в кръвта й.

Нови 2110 теста, но за проверка на наличие на наркотици в кръвта на шофьорите, са раздали още във всички големи градове от ръководството на Пътна полиция. Най-много - 250, са отишли при софийските катаджии. Със 100 по-малко са предоставени на Плевен, а 100 теста - на Бургас. "Морският град е рекордьор за 2012 година за брой заловени дрогирани водачи - 27.

Водещи новини

Още новини