Италианците сложили бръмбари на нашите, които бяха заловени в акция "Шок"

Булфото
share

Това е единодушното мнение на разследващите италиански и български прокурори, които дадоха съвместна пресконференция в град Трани, Южна Италия, пише "Труд". 

Разследването има данни, че част от парите на групата са били влагани в строителство и в търговия с коли. Холдингът на Димитър Славчев-Нощния, Евгени Симеонов-Батко, Димитър Кутрев-Миташки и Михаил Стоянов-Мишо Хакера е имал 5 фирми с разнообразна дейност, включително и автокъща в София.

Информацията е събирана предимно чрез следене на комуникацията и подслушване на заподозрените лица. Това обясни наблюдаващият разследването прокурор от Трани Еторио Кардинали. Разследването започва през юни 2008 г. с иземването на техническите материали в малкия град в Южна Италия. Още тогава обвинителите заподозрели, че става дума за една или няколко организирани престъпни групи, действащи на Апенините (виж интервюто с главния прокурор на Трани).

Прокурор Кардинали разказа, че благодарение на видеокамера разследващите установили лек автомобил под наем, на който успели да закачат подслушвателно устройство. Впоследствие започнало и подслушване на телефони. От спецразузнавателните средства се разбрало, че групата има много клетки в страната и извън нея. В хода на разследването се установило, че ръководителите на клетките в Италия, Испания и т. н. говорят всеки ден със София. Тогава италианската прокуратура поискала от българското обвинение съдействие. Прокурор Кардинали разказа още, че българската полиция под ръководството на прокурора от ВКП Камен Михов успява да установи кои са лицата от подслушаните разговори, за да се стигне и до разплитане на групата “Нощния”.

“Познавах прякора Нощния, но не знаех кой човек в действителност стои зад този него. Българските власти свършиха работата”, допълни италианският магистрат.

Групата “Нощния” и групата “Станислав”, за която се заговори след операция “Шок” от 6 юли, са били по-скоро конкурентни, въпреки че са станали част от едно и също разследване, обясни Кардинали. Това също се разбирало и от приложените СРС. Членовете на едната група говорели помежду си, че има организация, която обаче извършва източване на кредитни карти по друг начин.

Мулетата на “Станислав” са монтирали ключ на клавиатурата на банкомата, а на “Нощния” - друг вид скиминг устройства. “Станислав” обаче е по-малката организация и като хора, и като дейност, стана ясно от думите на наблюдаващия прокурор.

Парите от източването на кредитни карти са стигали до България в брой в куфари, превозвани с камиони, автобуси, микробуси, установили още разследващите органи в България и Италия.

“Европол е впечатлен от професионализма, с който е извършено разследването”, заяви в Трани представителят на европейската структура Майкъл Раушенбах. От Европол са координирали действията по арестите и са съпровождали разследванията.

Според Раушенбах това е една от най-сериозните групи, действали и разкрити на територията на ЕС, и операцията е една от най-важните за съюза досега. В сряда Раушенбах ще е в София и заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов ще съобщят още подробности по операцията.

Водещи новини

Още новини