Спасиха малолетните престъпници от поправителните домове

share

Децата под 14 години вече няма да бъдат настанявани в поправителни домове. Това е една от мерките в екшън плана за държавна политика в областта на правосъдието за детето, публикуван за обществено обсъждане.

В момента у нас има общо 8 интерната, в които се настаняват деца, извършили противообществени прояви. В половината от тези институции са приети хлапета на възраст под 14 години - общо 20 в цялата страна. По данни на работна група към правосъдното министерство интернатите за най-малките не изпълняват основната си функциия – да превъзпитават кривналите от пътя малчугани. Освен това по-голямата част от капацитета им не се използва и така се харчат държавни пари, които биха могли да се дадат за друг вид ресоциализация на деца престъпници.

В момента от държавния бюджет всяка година се плащат 3 млн. лева за издръжка на поправителни домове. Затова в новите възпитателни заведения ще се настаняват само лица, навършили 14 години. Идеята е тези места да приличат на затворите за пълнолетни с отделения за различните по тежест наказания. Така например, ако се прецени, че хлапето не е опасно за околните и себе си, то ще получи правото да посещава масово училище, макар да е настанено в поправителен дом. Така ще получи по-качествено образование и по-лесно ще се социализира. Ако пък непълнолетният престъпник получи наказание, което да изтърпява при строг режим той ще има право на индивидуална работа с педагози.

Вместо интернат, децата под 14 години вече ще посещават дневни педагогически центрове, приемни семейства и т. н. Според експертите настанени твърде малки в поправителни домове, хлапетата не се превъзпитават, а напротив научават нови престъпни практики.

По данни на работната група у нас общият капацитет на интернатите е 859 места, а броят на учениците в тях към март 2012 г. е 334. От тях момичетата са 64. В поправителните училища постъпват деца основно от семейна среда. Тези случаи обхващат 67% от всички хлапета. Най-често семействата на малките престъпници са преминали през тежък развод, имат много деца, за които трудно полагат грижи, или самите родители имат криминални прояви. При проследяване на семейния статус се установява, че при всички деца е налице комбинация от повече от три рискови фактора в семейната среда. Най-честите причини за настаняване в интернати са кражби, бягства, повреждане на имущество, агресивно поведение.

Водещи новини

Още новини