Млекарите дедесари "спестявали" по 500 000 лв. на ден

share

Жилиш хазната с 50 млн. ДДС, излизаш на свобода срещу хилядарка гаранция. Така изглежда "уравнението" след арестите на три банди дедесари миналата седмица. Съдия Драгомир Кояджиков пръв повлече крак, като пусна срещу символични суми от по 1000 и 3000 лв. Млекарите. Нещо повече - тарторката им Поля Пеева и дясната й ръка и куриер Руслан Мирянов излязоха на свобода, без да платят и лев гаранция, пише Стандарт.

"С пускането й всички лидери на трите разбити дедесарски банди са на свобода", заявиха от Специализираната прокуратура. "Захарното петле" Стайко Стайков вече се издирва у нас. Универсалните Иван Танев и Мила Георгиева също липсват. Ако двамата не се появят до петък, ще поискаме от МВР да бъдат обявени за общодържавно издирване, заканиха се вчера спецпрокурорите. Стайко Стайков пък ще влезе в "черния списък" на Интерпол.

По 500 000 лв. на ден е внасяла бандата на Млекарите в клон на "Демир банк", научи "Стандарт". Парите са изнасяни от офиса на "Милки груп био" и са пренасяни от куриера Руслан Мирянов. Той ги е предавал на фиктивните собственици на фирми, които на практика са ги превеждали по сметки на други дружества. Служителките в банката признават по време на разпитите, че вносителите дори не знаели какво правят - показвали предварително изготвен списък. В него било указано по коя сметка колко пари да бъдат преведени.

Мирянов обикновено разнасял парите със сив "Ситроен". По време на арестите на 3 декември 2012 г. антимафиотите засекли Поля Пеева да изпраща 2 от служителките си с два пакета пари в коледни пликове.

Жените трябвало да ги предадат на мъж в черен "Мерцедес" S500. Служителките потвърждават по време на разпитите, че в колата ги е чакал Мирянов. Руслан взел червените пликове и тръгнал към банковия клон в жк. "Младост". По време на обиските полицаите ги намерили - пълни с евро и левове за 280 000 лв.

"През лятото внасяха по 100 000 лв. дневно, но в последния месец сумите скочиха на по 500 000 лв.", свидетелстват банковите служителки. Сумите кеш били от неосчетоводени продажби на стоки, извършени от фирмите буфери на Млекарите. "Част от продажбите са извършвани без издаването на фактури. Така"мръсните пари" се смесвали с чисти - от легални продажби", обясняват разследващите.

Групата на Поля Пеева е регистрирала система от кухи фирми буфери на името на собственици с нисък социален статус. Дружествата без персонал са правили вътрешнообщностни придобивания на стоки от ЕС, договаряни единствено и само от "Милки груп био" ООД, с управител и собственик на 50 на сто от дяловете на дружеството Поля Пеева. Другите 50 на сто са на офшорката "Плайнеркансълт" ООД с регистрация на Сейшелските острови. Кухите фирми фиктивно са имали сключени договори с "Милки груп био" за наем на складови помещения на дружеството, където е пристигала стоката. Всеки мейл, фактура или друг документ по сделките е бил качван на компютъра на Поля Пеева. Част от стоката "Милки груп био" продавали на буферите и си приспадали ДДС. Те пък от своя страна я препродавали на силно занижени цени - с фактури или на черно, на фирми и търговски вериги, за да я реализират бързо и без това да застрашава данъчно фирмата майка.

"Милки груп био" внася суровини - растителни мазнини и сухо мляко, от Гърция, Франция, Германия, Полша и САЩ. Тя обаче не е реален купувач. Договорите са сключвани с фирмите буфери - "Евромилк", "Танита 07", "Денис 03", "Маринес" "Милкаевро", "Супернова", "Цветамар 09". Когато българските власти запитали чуждите продавачи "Си Ем Си Лактарис Ингредиентс" от Франция, "Интерпулт коуст Ко" от Полша и "Швартало ВК и Ко" от Германия с кого търгуват, контрагентите признали, че партньорът им у нас е "Милки груп", но фактурират на фирмите буфери. Всички стоки обаче отивали в складовете на Поля Пеева, които също фиктивно се водели на официалните вносители. Със сложната схема за ДДС измами "Милки груп" ощетили бюджета с 50 млн. лв., изчисляват от Националната агенция по приходите.

Водещи новини

Още новини