Демография на вота: Коя партия откъде получи подкрепа

Булфото
share

ГЕРБ е първа политическа сила сред всички възрастови групи, сред висшистите и хората със средно образование, живеещите в областните центрове и малките градове. Сред електората на партията най-голям дял имат хората на възраст между 40 и 60 г., от областните градове, притежаващи средно образование. Това сочат данните на „Тренд”. Изследването е финансирано от „Нова броадкастинг груп” и „Евронюз”. 

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 783

ПП-ДБ се представя по-добре от средното сред по-младите възрастови групи до 40 г. Близо две трети от всички избиратели на коалицията са с висше образование, а малко под една трета са софиянци. 58% от всички гласували за коалицията са жени, сочи още изследването на „Тренд”.

„Възраждане” се представя най-добре в групата на средната възраст (40-59 г.). Половината от подкрепилите ги живеят в областните центрове.

Най-младият електорат в страната е този на „Има такъв народ”, като 40% от всички гласували за партията на Трифонов са под 40 години. Електоратът на МЕЧ също има по-висок дял младежки вот, като над една пета от всички подали глас за партията на Радостин Василев са между 18 и 29 години, сочат данните на „Тренд”.

Близо половината от гласувалите за „Движение за права и свободи-Ново начало” са етнически турци. 60% от всички гласували за партията на Пеевски живеят в селата, а 22% в областните градове. При „Алианс за права и свободи“ малко над две трети от вота е от етнически турци, а 80% живеят в селата.

63% от всички гласували за БСП на тези избори са хора над 60 години. Избирателите им са предимно живеещи в областните центрове и малките градове, сочат данните на „Тренд”.

Броенето е към своя край: Вижте резултатите при 99.03% обработени протоколи от ЦИК

65% от всички гласували на изборите са взели решението за кого да гласуват преди кампанията, 16% в рамките на кампанията, 9% в последните няколко дни, а 8% в самия изборен ден.  

Изследването беше финансирано от „Нова броадкастинг груп” и „Евронюз”. 

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 783

Водещи новини

Още новини