Евелина Славкова: За редовен кабинет вече вероятно ще са нужни 4 партии

Кадър: Нова нюз
share

Никой не разбра, че се намираме в предизборна кампания, тъй като тя беше изключително вяла. Иначе ГЕРБ си запазва първото място, следвани от „Възраждане“ и ПП-ДБ, т.е. битката за второто място ще бъде между тези две формации. Това заяви в интервю за NOVA NEWS социологът от агенция „Тренд“ Евелина Славкова.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 767

По отношение на АПС на Ахмед Доган и ДПС-Ново начало на Делян Пеевски Славкова констатира, че ключови за крайния резултат ще бъдат гласовете от Турция.

По думите ѝ избирателната активност, очаквано, отново ще бъде много ниска, тъй като сред хората няма мотивация, още повече че мнозинството от тях не очаква да се състави правителство и след тези избори.

Ниската избирателна активност е тревожен симптом, на който трудно може да се противодейства, защото хората станаха крайно апатични към политическия процес в страната. Аз самата също изгубих интерес към дебатите и ги следя единствено в контекста на работата ми, допълни Славкова.

Тя допусна, че изборите в неделя няма да развържат възела с политическата криза, а е по-вероятно дори да го завържат още повече.

"Галъп": 7 формации са сигурни за НС, една е на ръба

„Ако се отиде на осми поред избори, това ще бъде пагубно за цялата политическа система в България“, предупреди социологът.

Евелина Славкова прогнозира, че най-вероятно ще са необходими четири партии за формирането на редовен кабинет, което според нея ще бъде „много трудно“.

Няма ясно очертано мнозинство, тепърва трябва да се очертае такова. Няма яснота кой с кого ще си говори, освен може би ГЕРБ и ПП-ДБ. Съставянето на кабинет изобщо не изглежда да бъде лесна задача. Въпреки това смятам, че след тези избори партиите ще положат максимални усилия, за да имаме редовно правителство, отбеляза в заключение тя.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 767

Водещи новини

Още новини