Високо напрежение в монтанското село Габровница, където днес избираха кмет

Bulphoto (архив)
share

Висока избирателна активност и високо напрежение в монтанското село Габровница, където близо 900 души избираха днес между двама кандидати за кмет.

До вота се стигна след касиране на резултатите от предишните избори заради многобройни нарушения, документирани от видеонаблюдението при броенето на бюлетините.

Днес проблемът започнал от сигнал за подадена черна, вместо синя химикалка при гласуването на група от 60 души. Сигналът дошъл от член на комисията, а секретарят на същата комисия твърди, че щом е заявил, че решението за валидността на бюлетините с черен химикал трябва да бъде взето от ОИК Монтана, към него е проявена физическа агресия от подалия сигнала. Десетки жандармеристи бяха ангажирани с охраната на изборите в Габровница.

Ниска избирателна активност в Омуртаг, стигна се и до куриози

Смениха химикала от син със черен. Почнаха нашите момчета да дойдат да гласуват и смениха веднага, директно... да видат, че загубат и край.

Някой е подал черен химикал, така ли?

- Да. След това искат честни избори - те честните избори, техните честни избори", коментира жител на Габровница.

"Тук законът е недвусмислен, както и решенията на ЦИК и съдебните решения по практиката на делата от изборен характер - когато имаме химикал с друг цвят, различен от син цвят, бюлетините са недействителни", заяви пред БНТ адв. Петко Петков, говорител на ОИК-Монтана.

"Помолих. Моля ви, ще съставим протокол и оня налете върху мене. Добре, че един бивш полицай дойде, та го хвана, за да не налита върху мене и оня продължи 10 минути по мой адрес да навиква "Ти защо си дошъл тук?" и викам "Дошъл съм, защото на миналите избори за кмет имаше нарушения", оплака се Петър Пенчев, секретар на СИК 64 Габровница.

Водещи новини

Още новини