Росица Матева посочи най-честото нарушение при вота в чужбина

share

Най-честото нарушение при вота в чужбина е, че членове на секционните избирателни комисии не говорят български език. Това заяви в предаването "Брюксел 1" зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 381

По думите ѝ такива сигнали е имало в Турция, Великобритания и други държави. 

Матева препоръча на всички членове на СИК да четат внимателно методическите указания на ЦИК, за да няма нарушения.

Изтича срокът за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват екзитпол

Във връзка с проблемите при видеонаблюдението от броенето на бюлетините тя заяви: "Камерите за видеонаблюдение са обикновени телефони, на които всички функции, освен заснемането, са изключени, за да не се ползват като телефони. Всеки български гражданин има телефон, така че е необяснимо защо се използва камерата така, че да снима обратно".

Матева уточни, че се предоставят и указания как да се използват: "Надявам се, че след толкова произведени избори, в които имаме и видеонаблюдение на преброяване на резултатите, СИК вече знаят как да боравят с тези устройства" , посочи още Матева пред Bulgaria ON AIR. 

Тя каза още, че мерките за струпванията, които традиционно се образуват в Турция, не са по-различни от друг път. "Ще произвеждаме едни избори този път, така че се надяваме да няма такива струпвания", заяви говорителят на ЦИК. 

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 381

Водещи новини

Още новини