Румен Радев: Крайно време е в НС да спрат да влизат депутати, които са продукт на купения вот

share

Обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот, дори се появиха конкретни имена. Затова днес каня на среща представителите на отговорните институции, както ЦИК и главния прокурор. Темата ще бъде именно готовността на тези институции за провеждането на изборите и най-вече гарантирането на честността на вота. Това заяви пред медии президентът на България Румен Радев.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 238

По думите му първостепенен приоритет на служебното правителство е борбата с купения и корпоративен вот.

За мен е важно обществото да разбере дали институциите осъзнават своята отговорност пред него и дали ще демонстрират така желаната ефективност, за да може това порочно явление купен и корпоративен вот да бъде силно ограничено, за да не се изкривява повече гласът на българите и да се вкарват в парламента представители, които са продукт на такъв купен вот, обясни още държавният глава.

Той отбеляза, че се надява на днешната среща, която ще бъде открита за медиите, обществото ни да добие представа докъде е стигнала работата на институциите по подготовката на изборите.

На въпрос дали смята, че службите у нас са овладяни, Радев отвърна, че отговорът ще се разбере днес от докладите и отчетите на институциите и какво се прави в това направление.

Радев привика спешно представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори

„Най-важното за едно общество, което претендира да е демократично, е справедливостта. А справедливостта означава преди всичко еднакъв подход от правоохранителните органи към всички, които са пристъпили закона, а не само към избрани“, уточни той.

На питане дали е готов да влезе в политическата игра, президентът отговори, че този въпрос „няма никакво отношение към сегашните избори“.

Най-важното е да се осигури честност на вота, за да може гражданите да се върнат към урните, защото в момента те са отблъснати от изборите, посочи още държавният глава.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 238

Водещи новини

Още новини