Как протича организацията на вота във Валенсия?

Novini.bg/ Canva
share

У нас подготовката за предсрочните парламентарни избори вече е в ход. Освен българите в страната право на глас имат и сънародниците ни, които живеят в чужбина.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 197

Една от най-големите български общности зад граница е тази в Испания. Как протича организацията на вота във Валенсия?

Генералното консулство на България във Валенсия отговаря за няколко автономни области, в това число и Балеарските острови, където се намират островите Ибиса и Майорка. На тези избори в целия консулски окръг ще има 23 избирателни секции. Членовете на СИК пък ще са около 130.

ЦИК определи местата и броя на избирателните секции извън страната

Във Валенсия ще имаме 2 секции, които ще бъдат в Генералното консулство. 41 000 са българите официално регистрирани в целия консулски окръг на Генералното консулство на България във Валенсия. Но следва да се отбележи, че има такива хора, които не са регистрирани. Тоест броят е доста по-голям", заяви Надя Кръстева, Генерален консул на Република България във Валенсия.

Процесът по подсигуряването на изборите е започнал още в края на август.

"Работа, която започва около два месеца преди изборите. Ние в момента сме в този етап. Подготвят се секционни избирателни комисии, председатели, избират се членове от българската общност, която е тук. От 2021 година това са десетите избори, които ще организираме, така че имаме предишен опит. Подготвени сме, имаме достатъчно силен екип, който надявам се ще помогне за организирането на изборите и безпроблемното протичане на изборния ден", допълни Надя Кръстева.

Въпреки опита, който имат с подготовката на избори, в Генералното ни консулство във Валенсия разчитат и на сънародниците ни там.

"За организирането на секционни избирателни комисии ни помагат изключително много българските граждани по места, които със своя опит, контакти и много голямо желание организират провеждането на изборния ден. Проблемът идва към края на подготовката на изборите, когато ЦИК определя вместо тези български граждани, които са на място и имат вече опит, тези хора обаче се заменят впоследствие от ЦИК с политически назначения", коментира Надя Кръстева, генерален консул на Република България във Валенсия.

Отбелязват и тенденция - спад на избирателната активност.

"За последните избори през юни 2024 година около 4000 български граждани гласуваха. За сравнение през 2021 година те бяха малко повече, през 2022 намаляха, станаха около 4300 и вече през юни 2024 година имаме 3877 граждани, които са гласували", добави Надя Кръстева.

"Всъщност изключително рядко съм гласувала. Предполагам, че следващият въпрос ще бъде защо. Не съм срещала и не съм видяла хора, за които да кажа "да - отивам и гласувам", коментира Теодора.

"20 години, откакто сме в Испания, винаги гласувам. Някой ден да дойдат едни наистина добри политици, които да ни накарат буквално да не се срамуваме, че сме българи, защото в момента сме за подбив на цяла Европа", каза още Теодор Колев.

И все пак от Генералното консулство напомнят за тези, които ще упражнят правото и задължението си да гласуват зад граница, че в изборния ден е необходимо да носят български документ за самоличност.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 197

Водещи новини

Още новини