Край на мрачните тенденции при младите семейства. Какво се промени?

ПП
share

Шестотин деца са родени повече през 2023, отколкото предходната година, с 15% е спаднала и смъртността, а 46 хил. души повече са се върнали в България, отколкото са я напуснали. Това е обрат в една година в три от най-мрачните тенденции, които досега всяваха усещане за безнадеждност за бъдещето на България.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 190

Какво се промени?

Бедността и лишенията в детството са фактор, който може да предопредели развитието на децата за цял живот – повлиява негативно на здравето, на възможностите за образование и в последствие на включването в пазара на труда. Повлиява и на решението на младите семейства да не отглеждат децата си в България.

С последните три държавни бюджета на “Продължаваме Промяна - Демократична България” беше вдигната значително минималната работна заплата - от 650 лв. през 2021г. до 930 през 2024 г. Увеличиха се и местата в детските градини с общо над 14 хил. броя между 2021г. и 2023 г., по данни на НСИ.

За сравнение, минималната заплата е нараствала с най-много 50 лв. на година по време на управлението на ГЕРБ, а броят на местата в детските градини дори е намалял - с 2301 броя между 2018 и 2020 година.

Безплатните детски градини, безплатните учебници, помощите за подготовка за учебната година и данъчните облекчения са политики, които през последните 3-4 години доведоха до това в България детската бедност да спадне.

Тези мерки - резултат от последователната политика на “Прдължаваме Промяната - Демократична България” - освободиха ресурс в семейния бюджет и подобриха перспективите за нормален живот и достойни доходи на поколението, което сега расте.

ПП-ДБ представиха управленските си политики, в които грижата за младите семейства продължава със следните мерки:  

Удвояване на данъчното облекчение за семейства с деца до 1200 лв. годишно за 1 дете и до 2400 лв. за две деца;

100% от размера на майчинството при връщане на работа след първата година;

Годишна субсидия от 300 лв. за всеки ученик за всички класове от 1. до 8. клас;

Безплатни лекарства по рецепта (с лекарско предписание) за деца от 0 до 7 г.;

Помощ за младите семейства при покупка на първо жилище.

Мерките са насочени срещу детската бедност, за да не доведат лишенията до ранно отпадане от образователната система и задълбочаване на тяхната изолация. Дългосрочната безработица и нископлатена работа от своя страна би поставило тях и техните бъдещи семейства отново пред риска от бедност и лишения.

Освен политиките за млади семейства, демографската политика на “Прдължаваме Промяната - Демократична България” адресира нуждата от мерки и за повишаване на раждаемостта с подкрепа и насърчаване на бъдещите майки:

Безплатни изследвания за инвитро и акушерска грижа;

Профилактика за здравето на майката и детето с безплатен неонатален скрининг за всички новородени и за определени заболявания;

Разширен достъп до скрининг и профилактика за репродуктивно здраве;

Законодателни промени, които обезпечават безплатната патронажна грижа за новородени, въведена през 2023 г.

Приоритети на ПП-ДБ: Увеличаване на доходите, гъвкаво работно време за майките

Програмата на обединението включва още мерки за намаляване на доплащанията в здравеопазването, фонд „Стамболов“ със стипендии за студенти, които след завършването си работят 5 години в България, продължаване на политиката учителските заплати да са 125% от средната работна заплата и още мерки с грижа за младите семейства и децата им. Изчисленията им показват, че България може да си позволи такава политика като се спре корупцията по високите етажи на властта, за да стигнат парите до хората.

“Прдължаваме Промяната - Демократична България” се явява на изборите с 26 номер.

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

(платено съобщение)

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 190

Водещи новини

Още новини