Проф. Калинов (бивш член на ЦИК): Не се допускат еднакви абревиатури, каквито и разширения да има

Кадър Нова телевизия
share

Има ли риск БСП да не може да се регистрира на изборите и какво следва в двата лагера на ДПС? Темата коментират Жоро Пенчев, изборен наблюдател, Гражданско обединение за честни избори (ОЧИ), и проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия.

Проф. Калинов поясни относно двете разделения на ДПС, че „не се допускат еднакви абревиатури, каквито и разширения да имат”. „ЦИК не трябва да допуска нито една от двете фракции. Те подават задължителни документи, които са еднакви. Печатът е регистриран в съда, когато е приет устава на партията. Не може произволно да се променя”, каза той.

ЦИК реши казуса с ДПС: приема едновременно документите на двете фракции

„Това, което ЦИК направи, беше да удължи с една седмица тази агония. Начинът, по който ще подходи към това дали ще допусне или да няма да допусне формациите, ще бъде изцяло политически преговор между членовете”, смята Пенчев. „Ние виждаме нещо, което е грозно. Административният съд ще е част от този процес докрай”, добави той.

Според Калинов една и съща партия участва в две различни коалиции.

Гостите коментираха и раздорът в БСП. „Нинова подписва всичко. БСП има един председател, който до решението на съда, отговаря за партията”, посочи проф. Калинов. „Ние гледаме сцени от 19. век, но ако този абсурд е цената да платим за по-нормална политика, да я платим”, заяви Пенчев.

Водещи новини

Още новини