Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК: Не може да има две партии с еднакви имена

Кадър - Нова телевизия
share

„В процеса на регистрация на административното производство, което извършва ЦИК, се гледа единствено актуалното състояние. Тоест как партията е записана в Софийския съд, където е регистърът и кои са представляващите. Не може да има две партии с едно име, не може и да се добавят допълнителни имена спрямо актуалното състояние. Само когато се регистрира коалиция, тогава името ѝ може да бъде по-свободно и да включва и други елементи”. Това коментира в ефира на NOVA Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

Представители на двете фракции в ДПС възпрепятстват работата на Комисията. В 9:30 ч. днес трябваше за започне регистрацията на партиите за предстоящия предсрочен парламентарен вот, но с цел да са първи подкрепящи ДПС-Доган и привърженици на ДПС-Ново начало застанаха пред сградата на ЦИК.

Ако едното крило регистрира "ДПС", то името на друга партия не може да съдържа абревиатурата на Движението

Той обясни подробно как се регистрира дадена партия за избори:

„Трябва да сме наясно каква е процедурата стъпка по стъпка по регистриране на една партия. Това, което днес се случва - кой е първи и кой втори, няма значение. Администрацията на ЦИК трябва да входира в регистъра всички постъпили заявления, дори и най-случайни. След това председателят на ЦИК разпределя преписките на доклатчици. Само Комисията в нейния пленарен състав гласува решение. Докладът трябва да бъде приет с 2/3 мнозинство. Ако това не се случи се постановява решение за отхвърляне, което може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Смятам, че целият този път ще бъде извървян. Това не са прецедентни ситуации. През 2009 г. имаше подобна драма с регистрацията на „Синята коалиция”.

Водещи новини

Още новини