Сметната палата: Всички участници в изборите на 9 юни подадоха в срок отчетите си

Novini.bg
share

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборните кампании на участниците в двата вида избори на 9 юни 2024 г. - за народни представители за Народно събрание и за членове на Европейския парламент от Република България.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 900

Всички участници - политически партии, коалиции от партии и инициативни комитети и в двата вида избори, са подали отчетите си в одитната институция в законовия срок – до 30 работни дни след изборния ден според Изборния кодекс, или 19 юли 2024 г.

Участниците са подали отчетите си поотделно за всеки от двата вида избори.

Подалите отчети участници в изборите за народни представители за Народно събрание са 31, от които 20 партии и 11 коалиции.

Подалите отчети участници в изборите за членове на Европейския парламент от Република България са 31, от тях 20 партии, 10 коалиции и 1 инициативен комитет.

Отчетите на участниците в двата вида избори са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) от Сметната палата в законовия срок – 15 дни след крайния срок за подаването им от участниците в изборите.

Достъпът до отчетите е следният: След като се влезе в ЕРИК, се кликва на един от двата линка – „Избори за Народно събрание на 09.06.2024 г.“ или „Избори за членове на Европейския парламент от Република България“. За информация за отчетите се кликва на бутона „Отчети“, избира се участник в изборите, за да бъде изтеглен неговият отчет.

В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и информацията, която са предоставили доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламни агенции, както и агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, за предоставените от тях услуги на участниците в изборите. (В раздел „Контрол избори“, „Отчитане на предизборната кампания“, „За доставчици на услуги“). 

Сметната палата с важна информация за участниците в изборите 2 в 1 на 9 юни

Сметната палата започна два одита за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборните кампании - на участниците в изборите за народни представители за Народно събрание и на участниците в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, проведени на 9 юни 2024 г. Одитират се случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания са над 1000 лв.

Обобщени данни за извършените дарения и предоставените средства на участниците в изборите според Единния регистър по Изборния кодекс:

Избори за Народно събрание, проведени на 9 юни 2024 г.:

Общ брой на направените дарения от физически лица: 270

Общ размер на направените парични дарения: 500 742,30 лв.

Обща стойност на направените непарични дарения: 9 561,55 лв.

Общ брой на предоставените средства от кандидати и членове на инициативни комитети: 352

Общ размер на предоставените парични средства: 457 550,14 лв.

Обща стойност на предоставените непарични средства: 388 269,62 лв.

Избори за членове на Европейски парламент, проведени на 9 юни 2024 г.:

Общ брой на направените дарения от физически лица: 39

Общ размер на направените парични дарения: 69 176 лв.

Обща стойност на направените непарични дарения: няма

Общ брой на предоставените средства от кандидати и членове на инициативни комитети: 51

Общ размер на предоставените парични средства: 30 050 лв.

Обща стойност на предоставените непарични средства: 123 488,38 лв.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 900

Водещи новини

Още новини