Ромският вот в самоковската махала: "Имаше там един номер, ама не мога да се сетя"

бТВ
share

Важна равносметка след изминалите избори, които се оказаха, че са с най - нисък интерес от страна на избирателите, откакто падна Комунизма.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Как гласуваха ромите? Каква беше избирателната активност в махалите, колко решаващи бяха гласовете там за избора на новия ни парламент?

Гласува ли?

Гласувах, да.

За кого?

Ами имаше там един номер, ама не мога да се сетя….

Какво ви накара за този номер да гласувате?

Просто гледахме всичките как гласуват, и ние гласуваме този номер.

Ама някой им е казал на всички да гласуват?

Някой е… обещаха нещо ще оправят. Ще слагат асфалт и такива работи.

Светослав Иванов: Все по-често човек трябва да се издърпа сам за косата като барон Мюнхаузен, за да отиде до урните

Типично за махалите от години е, че тук почти не се гласува според политически убеждения, казва Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

„Назад във времето са гласували, както за ДПС, така и за „България без цензура“, подкрепяли са БСП и непосредствено след това са подкрепяли ГЕРБ Веднъж подкрепят лява партия, след това гласуват за либерална, след това гласуват за по-дясна партия като ГЕРБ. Може би са твърде либерални, защото подкрепят ДПС, назад във времето обаче Бареков, изявявайки се като консерватор, събира подкрепата им.

Валидните гласове за европейски парламент в самоковската ромска махала пък са едва 9%.

Какво тогава кара ромите да гласуват за някого? Един от тях отговори на репортер на бТВ:

„Уплах! Застъпници. Като дойде избирателят. О, здравей, здрасти, прегръща го, ама той си знае вече за кой да гласува, нищо, че е неграмотен. И като види такива лица, криминално проявени, и като отиде при него, може да си смени да гласува за друг или като го стисне малко повече за врата приятелски. Преди ги докарваха по 30-40 души и ги докарваха пред урните. Сега това не беше така. Сега докарваха по една кола хора, да речем 4-5 човека по-рано. Докарват, гласуват и колите не спират пред училището...“, обясни Марио.

Едно от училищата в ромската махала на града в изборния ден е сред пушеци от скара, а на раздумки на кафе група мъже плътно стои пред секциите до края на деня.

Трайчо Василев – Пиже е с осем присъди и десетки криминални регистрации -  за кражби на коне, кражба на ток, грабежи и посегателство над полицаи. Преди няколко години Пиже и негови приятели нападнаха с удари телевизионен екип, а буйният активист престоя 4 месеца зад решетките. И тогава и сега той е ангажиран с избори. Тогава - като кандидат за общински съветник, а сега като пълномощник на партия.

Пиже стана известен още през 2013 г. след журналистическо разследване за частното криминално енерго в махалата на Самоков. Сега токът в квартала е законен и хората плащат по партиди. Тогава обаче шеф на електроразпределението в града бе заснет със скрита камера да препоръчва Пиже като човека, който прикачва незаконни кабели в махалата.

Хора от квартала веднага свързаха Пиже с тогавашния депутат и настоящ общински съветник от ДПС Александър Методиев - Бат Сали. Сали отрича участие в частно енерго, но и до днес той и Пиже са политически съратници, ангажирани с изборите като пълномощници за вота. Сали е партнирал и с брат си Марио Методиев. Сега обаче братята са в конфликт.

Марио е секретар в избирателна секция като член на друга партия -  „Продължаваме промяната“. Той твърди, че и преди, и сега повечето гласове в махалата се печелят чрез страх. „Преди едно време ги плашеха с тока. Като дойдат изборите, отиват, имат си хора, свалят шалтера, докато не гласувате за дадена партия, за даден човек, няма да има ток. Това мина. Преди 2 избора мисля по-назад – почна се с водопровода. Някой спира водата нарочно и отива в квартала и казва, ето вижте няма вода и след половин час пуска крана и казва, има вода. Светия дух се намесил“, обясни той.

Водата в махалата години наред е безплатна. На практика незаконна. Често я спират, понякога с дни наред. За разлика от брата противник обаче, Бат Сали казва, че няма игри с водата по избори.

Въпросът е служи ли водата, както и токът за манипулация?

То ако служеше, аз нямаше ли да изкарам 2000 гласа сега ако бях ги подплашил с тази вода?

Колко изкарахте?

800 гласа. Което за мен е провал. Сега целта ми е да се направи канализационната и водопроводната мрежа. Но първо ние трябва да направим подробен устройствен план на квартала. Това ще отнеме много време. Няма страх, тука ние не се опитваме със сила, с някакви други незаконни неща да го правим, няма такова нещо.

Бившият депутат казва, че лично допринесъл за узаконяването на тока в квартала. Братът противник обаче разкрива още злоупотреби в махалата - опрощаване на вересии на магазини срещу гласове.

„Хранителните стоки примерно и магазинчета дават на вересия на хората. Лидерите, да ги кажем, те се знаят кои са… Те плащат. На някой не плащат. На някой взимат само личните карти, отиват, както казах с колата, взима го, дава му картата да гласува и после пак обратно я връща, там, където е заложена“, заяви Марио Меотдиев.

Но ябълката на раздора между двамата братя не е в политиката. Карат се за пари и имоти. Двамата живеят стена до стена в обща постройка. Марио обвинява Сали, че краде от него ток.

„Аз една печка имам на дърва, имам и паля трици, а Александър Методиев климатици има на втория етаж, на третия етаж печки, краде ми ток от кабела. Те идват и проверяват електромера. Искам да дойдат хората пак да проверят, никой не ми обръща внимание“, казва Марио.

„Проверявали са всичко, което той твърди, констатирали са, че няма никакви нарушения, няма допълнителни кабели. Дори на тях им е писнало от неговите твърдения“, отговаря Бат Сали.

Той обвинява Марио, че сега взима ток от къща, на която той е съсобственик и не е давал съгласие на брат си за това. Марио пък твърди, че партидата е на негово име и продължава да алармира за кражба на ток. Марио казва, че махалата е затънала в измами и страх, а Сали говори само добро за квартала. Питаме го и за друго.

В изявление за социалните мрежи от преди дни бившият главен прокурор Иван Гешев говори като лидер на своята партия „Граждански Блок“:

„Вчера Бат Сали от Самоков токаджията обикалял с ГЕРБ да късат плакати на „Граждански блок“, явно искрено притеснен, че ще трябва да връща пари. Да наблегне на агитацията, щото явно с пари няма да му се получи, въпреки че чувам, че е купил 2 секции по 18 лв., ако има свободно време, да обикаля да къса“, казва Иван Гешев в социалните мрежи.

„Ако съм купил 2 секции, тогава щях да имам 100% гласоподаваемост. Аз ги нямам. Това е под моето достойнство аз да късам плакати. Досега ако съм направил нередности спрямо закона, няма кой да ми прости“, обяснява Бат Сали.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Водещи новини

Още новини