ЦИК: Над 130 вече са машините, с които гласуването е спряно

Булфото архив
share

Централната избирателна комисия (ЦИК) отново разреши на няколко Районни избирателни комисии да се преустанови гласуването с машини поради проблеми, най-често с отпечатването на бюлетини от устройствата.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Над 130 са вече устройствата, с които гласуването е спряно. Само преди половин час председателят на Комисията Камелия Нейкова докладва нова партида получени в Комисията преписки за още 15 машини извън строя, включително две в Лондон.

Районните избирателни комисии, които подават информация за проблемите, са Варна, Монтана, Стара Загора, Софийска област, два от районите в София, както и в Плевен, Смолян.

Вот 2 в 1: България гласува за народни и европейски представители

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обобщи посочените причини да се спре гласуването с машините:

"Проблем с отпечатването на бюлетина. Машината не издава първа бюлетина. Не разпечатва бюлетини. Отпечатва една бюлетина, а избирателят е избрал да гласува за двата избора. Машината е спряла работа, не отпечатва бюлетина. Колцентърът препоръчал преустановяване работата на машината, тъй като не отпечатва бюлетини, да изпратим писмо до ЦИК да вземат решение за гласуване само с хартиени бюлетини до края на изборния ден", каза Нейкова.

В Централната избирателна комисия продължават да постъпват и жалби, включително от политически формации. Една от тях е за некоректни плакати, които указват гласуване с машина, разлепени пред секции, но както стана ясно, ЦИК не е отпечатвала такива и не е пращала до секциите плакати, въпреки, че в жалбата се твърди, че те са с логото на ЦИК.

Изготвените от ЦИК плакати в рамките на разяснителната кампания са единствено публикувани на сайта на Комисията, стана ясно. Има и жалба за това, че няколко секции в Монтана не са поставили печати на хартиените бюлетини. ЦИК все още не е взела решение по казуса с печатите и тяхната липса.

По-късно ще стане ясно дали бюлетина от машина или хартиена без печати ще се зачете при броенето за действителна, или ще е недействителна.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Водещи новини

Още новини