България гласува за народни и европейски представители: отговори на въпросите около вота

Novini.bg
share

Българите гласуват днес в избори "2 в 1" и ще изберат кой да ги представлява в националния и Европейския парламент. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Общо 6518 души са кандидатите за евродепутати и депутати на предстоящите днес избори у нас, а от тях 332 души са кандидати и в двата вота. Издигнатите за евродепутати са общо 418. От тях 131 са жени, а мъже – 287. Кандидатите за народни представители са общо 6100, а от тях 1506 са в листите на два избирателни района. Жените, които са предложени за български депутати, са 1826, а мъжете са в пъти повече – 4274. Според окончателните избирателни списъци в изборите за членове на Европейския парламент ще имат право да гласуват 6 138 050 избиратели, а за Народно събрание - 6 593 275 избиратели. Причината за разминаването е, че за евроизборите се изисква уседналост. 

Изборният ден започва в 7 ч. и приключва в 20 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено с максимум един час - до 21.00 ч. Можете да проверите кое е вашето място за гласуване, както и кой е номерът на избирателната ви секция, на сайта на ГРАО. Там можете да направите справка, като въведете ЕГН или адрес.

Можете да дадете гласа си ЕДИНСТВЕНО С ВАЛИДНА ЛИЧНА КАРТА. Други документи – като международен паспорт или шофьорска книжка – не се приемат.

За да можете да гласувате, освен на националните, и на европейските избори, трябва да сте живели в България или друга страна от ЕС през последните 3 месеца. Това означава да имате адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на България или постоянен адрес в България и настоящ адрес в друга държава-член на Съюза. При желание, може да изберете да гласувате само за Европейски, или само за национален парламент. 

Хартиена бюлетина или машина?

Можете да избирате дали да гласувате с машина, или с хартиена бюлетина само ако във вашата секция има над 300 регистрирани избиратели.

Ако не сте живели в България или друга страна от ЕС през последните 3 месеца и съответно нямате право да гласувате за евродепутати, няма да можете да гласувате машинно. За тези избиратели това ще е възможно само с хартиена бюлетина. Причината е, че членовете на секционната комисия няма как да наблюдават вота ви на машината и да проверят дали гласувате действително само за българско Народно събрание.

Само с хартиени бюлетини ще се гласува и в избирателните секции с по-малко от 300 избиратели, в секциите в болници, домове за възрастни хора и други специализирани институции, в секциите на кораби под български флаг, както и в арестите и местата за изтърпяване на наказание "лишаване от свобода". Само хартиена бюлетина има и при гласуването с подвижна избирателна кутия.

Как се гласува с хартиена бюлетина?

Гласуването на хартия ще става с две отделни бюлетини в различен цвят - зелена за българския парламент и синя за европейския.

Както и на предишни избори, ще трябва да отбележите вота си, като поставите знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на предпочитаната формация, на независим кандидат или на опцията "Не подкрепям никого". Отдясно, в кръгче със съответния номер, ще можете да отбележите и преференция за кандидат за народен представител или евродепутат.

Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.

Как се гласува с машина?

Ако решите да гласувате на машина, ще получите смарт карта от секционната комисия. Трябва да я поставите в долния край на машината с чипа напред и нагоре. Първо ще се зареди екран, на който ще трябва да отбележите дали искате да участвате в двата избора или не. При желание за участие в двата вота, ще се отвори първо бюлетината за българския парламент, а след това – бюлетината за евровота.

След като гласувате, вадите картата от машината и изчаквате звуковия сигнал, преди да вземете разписките от машинното гласуване, наричани вече бюлетини. Картата се връща на член на секционната изборна комисия, а бюлетините се пускат в две различни кутии.

Машинният вот се отчита чрез ръчно преброяване на бюлетините, разпечатани от устройствата. По този начин гласуваме след промени в Изборния кодекс от края на 2022 г. С тях машините за гласуване бяха превърнати на практика в принтери - те отпечатват бюлетина, която след това се брои на ръка от избирателните комисии.

Как се гласува в чужбина

Ако пътувате в чужбина в деня на изборите, или живеете там, ще можете да гласувате в една от разкритите секции зад граница. Най-често те са в български дипломатически мисии, но не само. Можете да видите коя е най-близката до вас секция на сайта на ЦИК.

Важно е да знаете, че за Европарламент ще се гласува само в секции в страни, които са член на ЕС. Затова и в секциите в държавите извън ЕС, където може да се гласува и с машина, ще има само една опция – вот за български парламент.

Разлика има и при възможността за избиране на преференция за конкретен кандидат. Ако гласувате от секции извън страната за българско Народно събрание, няма да можете да отбележите преференция за конкретен кандидат. Причината е, че няма отделен избирателен район, за който такива хипотетични поименни преференции биха важали.

Ще можете обаче да гласувате с преференция за кандидат за Европарламента.

Какво променя вотът с преференция и къде отива гласът ви?

На изборите за български парламент гласуваме за 240 депутати, като минималният праг, който формациите трябва да преминат, е 4% от всички гласове, за да влязат в новото Народно събрание. При вота за Европарламент е малко по-различно. Там гласуваме за 17 депутати от България, като бариерата за влизане е близо 6% от гласовете. Общият брой на евродепутатите от всички страни е 720.

При разпределението на гласовете важна роля ще изиграят преференциите. С тях избирателите могат да пренаредят листите, подадени от партиите.

При вота за български парламент даден кандидат може да се качи нагоре и да измести други от избираемите места, ако за него гласуват поне 7% от всички гласували за листата. Избирателите обаче практически не могат да сменят водача на тази листа. Причината е, че всички бюлетини за съответната партия, в които няма отбелязана преференция, се броят като вот да първия.

За Европейския парламент бариерата за задействане на индивидуалните преференции е 5% от вота за листата. Тук законът не пази поставения от съответната партия на първо място в списъка с кандидати - гласовете без преференция не се броят за него.

Много от кандидатите са включени и в двете листи на своите партии – както за български, така и за европейски парламент. Ако получат достатъчно гласове и за двете обаче, те ще трябва да изберат дали да останат в София, или да се преместят в Страсбург, с което ще се освободи мястото им в една от листите.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Водещи новини

Още новини