ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално, спокойно и в срок

share

Подготовката на изборите върви нормално, спокойно и в срок. Обръщам се към гражданите и ги моля, когато ни изпращат въпроси - нека първо да проверяват рубриката "Въпроси и отговори" на сайта ни, защото там има отговори на почти всичко, за което ни питат. Относно кандидатите за кметове и общински съветници, те също задават въпроси, като най-често питат - трябва ли да излизат отпуска по време на предизборната кампания. На страницата на ЦИК в могат могат да намерят всички указания, като ние сме ги разпратили и до ОИК. Моля да потърсят информация там. 

Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева. 

"Днес изтича срокът, в който партии и коалиции могат да посикат заличаване на регистрация за участие в изборите. Ако това не се случи днес до края на деня, всички регистрирани остават да се състезават на местните избори. Днес в 17 часа изтича и срокът за регистрация за участие на изборите. ЦИК, ГРАО и МВР ще направят проверка на всички регистрирани кандидати дали отговарят на всички изисквания, за да бъдат избирани. Тази проверка трябва да приключи на 28 септември. Ако бъде установена недействителност на някой от кандидатите, партиите и коалициите ще имат право да предложат нов кандидат. Това ще може да се случи до 17 часа на 28 септември. Ако бъде изпуснат този срок, листата за общински съветници ще остане с едно празно място и няма да се пренарежда", разкри тя. 

Ето кога ще разберем кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 29 октомври

"Утре от 10.30 часа ще се проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите от ЦИК в бюлетините за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове, както и жребий на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. Тегленето на жребиите ще се извършва публично и ще се излъчва на фейсбук страницата на ЦИК и по БНТ, като на него могат да присъстват представители на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове, както и представители на средствата за масово осведомяване. След това ОИК ще добавят, след последния номер изтеглен в ЦИК, регистрираните при тях местни коалиции и инициативни комитети, като това ще става по реда на входирането на документите им за регистрация. В петък започва предизборната кампания и ЦИК призовава всички кандидати да провеждат толерантна кампания ", каза още Матева. 

"За изборите ще бъдат изработени 3606 вида бюлетини. От тях 265 ще бъдат за общински съветници. Същият ще е броят и за кмет, 35 бюлетини за районни кметове и 3041 бюлетини за кметове на кметства. Общият брой бюлетини ще бъде 21 млн. Общата стойност на обществената поръчка е 9 млн. и 180 хил. лева. Прогназната стойност на една бюлетина ще е около 0.40 стотинки, а на една хартиена ролка по-малко от 14 лева без ДДС", обяви говорителят на ЦИК. 

Водещи новини

Още новини