Почти двоен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори

Булфото (архив)
share

Наблюдава се почти двоен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори през есента. Това заяви пред БНР Лилиан Никифорова - експерт в Института за развитие на публичната среда, който направи изследване "Изборният туризъм и рисковете за местните избори".

"Сравнихме данните от началото на настоящата година до края на април с данните от предходната година, когато местен вот нямаше. Търсихме да видим дали има необичаен ръст в регистрациите по настоящ адрес. Оказа се, че за съжаление такъв ръст има и този път. Ако през 2022 г. за периода януари - април преместванията по настоящ адрес са били около 38 хил., то през настоящата година те са вече близо 69 хиляди, което е сериозно увеличение практически със 78%, ако използваме 2022 като базова година". 

Шефът на СОС обяви кой ще е кандидатът за столичен кмет на ПП-ДБ

Даваме този сигнал изключително рано, като посочваме конкретни места и общини, подчерта Никифорова в предаването "Преди всички". Тя изрази надежда местните общности и институции да направят проверки и да реагират. Съмняваме се доколко самосезиране може да се случи без външен натиск и затова искаме да насочим общественото внимание, каза тя. 

По думите й по време на местния вот гласът ни тежи най-много. Тогава дори няколко десетки гласа могат да обърнат резултата в малките населени места. 

Местната власт не е никак малък залог, категорична бе Никифорова.

Анализът ни на ниво община показа топ 13 общини, в които имаме ръст от повече от 10 пъти в регистрациите, посочи тя. По думите ѝ рекордьор е община Невестино, област Кюстендил. 

Тя даде пример със село Сигмен, община Карнобат:

"Делът на новозаписаните по настоящ адрес е най-голям в страната. Там при население от 118 души в селото, има 141 нови регистрации по настоящ адрес за периода януари - април". 

Според нея съчетаването на два вида избори би породило редица въпроси. Ще имаме отново съчетаване на хартия и машини в големите секции. Работата на секционните комисии и районната администрация ще бъде изключително трудна заради многото бюлетини, изказа мнението си Лилиан Никифорова.

Водещи новини

Още новини