Социолог с предположение защо основните кандидати за президент така и не се явиха в публичен дебат

Кадър: БТВ
share

Очаквахме преднина за Румен Радев в надпреварата. Дори по едно време изглеждаше, че сякаш имаше шанс да спечели вота още на първия тур, но сега можем да очакваме почти сигурен втори тур на президентските избори. Това заяви в сутрешния блок на bTV социологът Добромир Живков по повод последното проучване на "Маркет Линкс" за електоралните нагласи преди изборите 2 в 1 в неделя.

Той добави, че разликата от над 20 пункта между Румен Радев и Анастас Герджиков изглежда достатъчна за спечелване на балотажа, но все пак подчерта, че трябва да вземем предвид сложната политическа ситуация в страната.

Проф. Герджиков: Румен Радев пак избяга от дебат

Според изследването 58% от анкетираните са заявили, че ще гласуват твърдо, но социологът изказа съмнение, че това в действителност ще се реализира най-вече заради несигурната обстановка с коронавируса и апатията към политиците сред избирателите.

На въпрос защо водещите кандидати за президент отказаха да се явят на публичен дебат Добромир Живков бе категоричен, че от липсата на такъв дебат са загубили гражданите и предположи, че нежеланието на основните политически фигури в надпреварата за президент да излязат на открит диспут по всяка вероятност се дължи на компроматните войни, напрежението и тежкото противопоставяне между отделните кандидати.

"Маркет линкс": "Продължаваме промяната" изпреварва БСП

По отношение на парламентарните избори социологът заяви, че коалицията ГЕРБ-СДС се очертава като категоричният победител. По думите му интересен е казусът с "Продължаваме промяната", където резултатът е позитивен за тях, отчитайки и леко колебание сред гласоподавателите им покрай гражданството на Кирил Петков.

В заключение Добромир Живков предположи, че вотът 2 в 1 може да мобилизира избирателната активност тази неделя.

Водещи новини

Още новини