Председателят на ЦИК: Мерките срещу COVID-19 в изборния ден са като в ежедневието, не би трябвало да влияят

БНТ
share

Съдът е този, който трябва да прецени възможните аргументи "за" и "против" видеонаблюдението на изборите на 4 април от всички страни и да вземе решение. Това каза в предаването "Още от деня" на БНТ председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

В секцията избирателят не може да заснема вота си с мобилен телефон, защото това води до т.нар заснет вот, който води до недействителност на бюлетината. Не може да има и показан вот. Единствено, ако сгреши, избирателят може да поиска да гласува повторно с хартиената бюлетина, заяви Андреев.

Той поясни, че освен застъпници на партиите, при преброяването на гласовете могат да присъстват и представители на медиите.

Андреев съобщи, че в ЦИК са постъпили са запитвания от доброволци, които искат да бъдат включени в секционните избирателни комисии.

Говорителят на ЦИК: Кампанията мина тихо, надявам се изборите да са честни и почтени

Основните противоепидемични мерки по време на вота са спазването на дистанция, поставянето на маска, дезинфекцирането на общите помещения, дезинфекцирането на повърхностите в секционните избирателни комиси, достатъчен брой маски и ръкавици за членовете на секционните избирателни комисии. Тези мерки не са по-различни от тези, които са в ежедневието и не би трябвало да влияят. Маската трябва да бъде свалена за кратко при представянето на личната карта, посочи председателят на ЦИК.

Ако избирателите желаят да отбележат вота си със собствена химикал, това е разрешено. Изискването на Изборния кодекс е химикалът да е със син цвят, каза още Александър Андреев.

Водещи новини

Още новини