Републиканци за България почетоха паметта и делото на един от основателите на операта в Стара Загора

ПП Републиканци за България
share

Кандидатите за народни представители от ПП „Републиканци за България“ в област Стара Загора почетоха паметта на един от основателите на старозагорската опера Златан Станчев.

Водачът на листата Петя Станева и инж. Драгомир Радев, втори в листата, както и представители на областната структура на ПП „Републиканци за България“, присъстваха на церемонията по откриването на паметната плоча на един от основателите на операта в Стара Загора Златан Станчев /1878-1949/.

Поднесени бяха и цветя. Церемонията бе уважена от представители на общината в Стара Загора, управата на Операта, както и от представители на различни институции.

На територията на операта е подредена и фотодокументална изложба, посветена на живота и творческата дейност на Златан Станчев. Неин автор е д-р Ема Жунич.

Пред присъстващите тя представи и свое изследване, посветено на един от основателите на старозагорската опера.

Кой е Златан Станчев?

Роден е през 1878 година. Възпитаник на консерваторията в Одеса, още с идването си в Стара Загора като учител по музика в Девическата гимназия през 1905 г. се включва активно в музикалния живот на града и подготвя поколения творци, влюбени в изкуството.

Златан Станчев се оттегля от активна творческа дейност след 52 години работа, от които 40 в Стара Загора. Години наред името му е забравено, от "народната власт".

Днешният жест е доказателство за живата памет.

Водещи новини

Още новини